Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor osäkerhet kring landstingets framtid

Stora underskott i budgeten, mål som inte uppnås och hög sjukfrånvaro bland personalen. Till detta ska läggas signaler om ökad stress bland medarbetarna.

Landstingets revisorer har granskat landstingets delbokslut per augusti 2013 och det är ingen upplyftande läsning.

Resultat per augusti förra året visade på plus 22,7 miljoner. I år samma tid visar resultatet på ett underskott med 64,7 miljoner. En försämring med 86,7 miljoner.

Utan AFA återbetalningen under året skulle resultatet ha varit ett underskott på 117,7 miljoner.

Revisorerna bedömer att ett nollresultat inte kommer att klaras under 2013.

Den höga sjukfrånvaron, stressen bland personalen och risken att få vitesföreläggande från Arbetsmiljöverket gör att revisorerna uppmanar till ökat fokus för att nå verksamhetsmålen.

"Det saknas redovisning av de stora ekonomiska åtagande som landtinget har främst i Regionförbundet i Jämtlands län samt via förbundet i Norrtåg och Länstrafiken", skriver de vidare.

Men landstinget får inte bara ris det finns lite ros också. De anser exempelvis att delårsrapporten utvecklats på ett positivt sätt och att deras synpunkter på förbättringar i vissa fall har följts. Det gäller då återredovisningen av framgångsfaktorer samt redovisningen av utfallet per centrum.

De är dock kritiska till att landstinget endast klarat att hämta hem 900 000 kronor av kömiljarden. Anledningen uppges vara att man inte klarat besöksdelen mer än för månaderna mars och maj och behandlingsdelen endast för en av de åtta månaderna.

Nu hoppas de på att landstingsdirektören tagit fram en plan till novembermötet för hur landstinget ska uppnå en god ekonomisk hushållning.

Landstinget uppfyller i varje fall, så här långt, inte de mål som fullmäktige beslutat.