Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor oro på Tossön över barnens trafikfarliga busshållplats

När föräldrarna på Tossön utanför Järpen fick klart för sig att skolskjuts betydde linjebuss och att även deras små barn måste korsa tungt trafikerade E14 för att kliva på bussen till Järpen blev de utom sig av oro. Nu kräver de en säkrare hållplats.

– Vi är inte ute efter att bråka, vi är bara rädda om våra barn. Vi vill inte att det ska behöva hända en olycka för att få en säker hållplats, säger berörda föräldern Sara Karlström.

Nytt för i år är att skolskjutsberättigade barn i Åre kommun så långt möjligt sätts på ordinarie linjebussar istället för i speciella skolskjutsar. Således får barnen på Tossön utanför Järpen, som tidigare åkte skoltaxi från dörren, numera stiga på bussen på E14 för att ta sig till skolan inne i Järpen.

Det gäller barn ända ner i förskoleklassålder, alltså 6 år, upp till högstadieelever som ska till Mörsils skola.

– Som mest är det över 20 barn, säger Tomas Karlström, pappa till Robin, 7, och Madeleine, 9.

Han och övriga föräldrar är djupt oroliga och har börjat organisera sig i försök att få en lösning. De säger att många av dem inte insåg förrän vid skolstarten vad som väntade; de hade fått papper hem att de beviljats skolskjuts men att det skulle innebära linjebuss hade de inte förstått.

Hållplatsen i fråga ligger på raksträckan in mot Järpen, helt oskyddad, utan vare sig kur, refug eller trottoar, bara en parkeringsficka och en gammal länstrafiken-skylt. Eftersom det är en korsning bromsar fordon ofta in för vänstersväng varpå förbipasserande bilar gärna kör ut på p-fickan där barnen står för att komma förbi.

Än är det ljust på morgonen och torrt på vägarna, men det är ändå obehagligt redan nu att korsa E14 där tung trafik blåser förbi i hastigheter långt över tillåtna 90. Hur det ska gå i vinter, med snöplogar, ishalka och mörker, vill de inte ens tänka på.

Tomas Karlström tycker att kommunen borde kunna upphandla skoltaxi för barnen. Så mycket dyrare skulle det inte bli, menar han.

Hans bror Håkan och dennes fru Sara har tre barn. De säger att det förvisso är föräldrarnas ansvar att barnen helskinnade kommer på bussen. Men det är svårt att få det att fungera praktiskt.

– Jag kan inte följa med alla dagar, och Håkan börjar jobba tidigare än jag, säger Sara, som även oroar sig för de större barnen, som hennes 15-åring som går i Mörsils skola.

– De är många, det råder grupptryck, och inte heller i den åldern är man uppmärksam nog på vad som händer i trafiken.

Föräldrarna har också diskuterat att försöka få hastigheten sänkt på sträckan, en fråga de ska de ta upp i Järpens nybildade föräldragrupp.

– Den kommer att få många fler medlemmar nu. För det handlar om att vi måste hjälpas åt, man måste samsas för det är en svår fråga, säger Sara Karlström.

Från kommunalt håll får de dock inte mycket stöd just nu. Den enda hållplats där ombyggnad är aktuell är vid Duveds skola, i övrigt finns inte medel just nu.

– Men vi jobbar på det, säger ansvarig tjänsteman Magnus Dahlin.