Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor oro över hälsocentralen i Lit

Litsborna uttryckte stor ilska och oro när byföreningen i går bjöd in landstingspolitikerna till ett möte om hälsocentralens framtid.

– Man känner sig så förbannad, säger Irene Svensson.

På tisdagskvällen samlades många oroliga Litsbor i skolans aula. Många hade skrivit på den namnlista med totalt 1 500 namn som Leif Persson, ordförande i byföreningen, senare gav till landstingsrådet Robert Uitto, S. Och alla ville veta vilka konsekvenser det får om Lit/Häggenås hälsocentral blir en filial, ett förslag som skulle innebära att Lit och Lugnvik bildar en enhet med samordnad ekonomi.

– Vi har fått höra att Lits hälsocentral inte klarar ekonomin, att det är svårt att få tag i läkare och att tillgängligheten är dålig. Men ingenting av det stämmer, säger Leif Persson.

Irene Svensson har jobbat på hälsocentralen i Lit i 20 år. Hon tycker, liksom många andra, att informationen har varit bedrövlig.

– Vi har bara fått läsa om det i tidningarna. Risken finns att det blir en dominoeffekt av allt, apoteket ryker väl först, säger hon.

Många uttryckte oro över att det här bara är början på en nedläggning av hälsocentralen och därmed av hela Lit.

– Det som finns norr om Rannåsen är bara en börda för kommunen och landstinget. Ändå ryms hela Östersund i vårt upptagningsområde med 4 000 människor. Vi känner att Lit stryps sakta men säkert, säger Kjell Edin.

Landstingspolitiker från alla partier, utom Folkpartiet som hade fått förhinder, fick möjlighet att redovisa vad som är på gång. Robert Uitto försökte lugna mötets deltagare och uppgav att det tvärtom vad många tror inte finns något spel bakom kulisserna. Mycket av förändringarna beror på hälsovalssystemet där landstingen måste bestämma sig för vilken nivå de olika hälsocentralerna ska ligga på.

– Beroende på hur vi lägger nivån får vissa inte heta hälsocentral utan filial. Men även om Lugnvik och Lit bildar en enhet är det två verksamheter och två dörrar att gå in i. Det är ingen förändring, säger han.