Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro i läkarkåren

Många läkare känner nu en stark oro för att de ska anklagas för brott när de lindrar de döendes lidande, enligt Läkarförbundet.
– Vi känner en rädsla för hur de här patienterna ska hanteras, säger ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Annons

Aktiv dödshjälp är förbjuden enligt svensk lag, oavsett omständigheter. En läkare får aldrig ge tunga läkemedel till en patient i syfte att förkorta liv, hur mycket patienten än lider.
Samtidigt säger riktlinjerna uttryckligen att läkare ska lindra ångest och smärta hos döende. Paradoxalt nog är ofta läkemedel som kan förkorta livet det bästa att ta till.
– Det är en väldigt svår balansgång, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Syftet gör skillnaden
Enligt henne är oron stor inom läkarkåren med anledning av att läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus har häktats misstänkt för dråp.
– Många tänker: 'Det hade lika gärna kunnat vara jag'. Det finns en oerhörd rädsla och uppbragthet, säger Eva Nilsson Bågenholm.
TT: Men handlar det inte om aktiv dödshjälp i någon mening, när man ger läkemedel som man vet kan förkorta liv?
– Nej! Skillnaden är att vi ger läkemedel för att lindra plågorna för patienten. Vi gör det inte för att avsluta livet, säger Eva Nilsson Bågenholm, som anser att Socialstyrelsens experter borde ha fått utreda fallet i stället för rättsväsendet.
– Det är ju självklart att det skulle kunna hända att läkare gör det i syfte att döda – det finns ju alla sorter hos oss också. Men vi gör det så ofta i syfte att lindra och det är bara Socialstyrelsen som har kompetens att avgöra var gränsen går, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Höjer ögonbrynen
Hon får medhåll av myndighetens generaldirektör:
– Jag är förvånad över att det här inte har gått över Socialstyrelsen. Jag antar att åklagaren har skäl för sin bedömning, men jag höjer ögonbrynen i viss förvåning. Vi emotser information så snart som det bara går för att få veta vad det här är för någonting, säger Lars-Erik Holm, men han betonar att han inte vet mer än fallet än vad som har framkommit via medier.

Mer läsning

Annons