Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor obalans på bostadsfronten

Befolkningen ökar i tre av Jämtlands kommuner. Där är bostadsbristen hög. Samtidigt står allt fler lägenheter tomma i länets östra delar.

Det framgår av en rapport från Länsstyrelsen.

Obalansen är påtaglig när det gäller tillgång och efterfrågan på bostäder. I en tabell som visar på andelen tomma lägenheter hos de allmännyttiga bostadsföretagen syns en stor skillnad mellan länets kommuner.

Ragunda har den högsta andelen tomma lägenheter sett till befolkningsstorleken, 11,8 procent 2010. Även i Berg, Härjedalen och Strömsund rådet det ett överskott på bostäder. Det har att göra med en avbefolkning i kommunerna under den senaste tioårsperioden.

Under 2009 flyttade 246 personer ifrån Strömsunds kommun. Bräckes befolkning minskade med 144 personer, Bergs med 86, Ragundas med 72 och Härjedalens befolkning med 60 personer.

I Östersund, Åre och Krokom har invånarantalet stigit under den senaste tioårsperioden. Under 2009 var ökningen störst i Östersund med 222 personer. Krokoms befolkning ökade med 136 personer och i Åre med 19 personer.

I dessa kommuner är också bostadsbristen allra högst. Östersund har framförallt bostadsbrist i de centrala delarna, värst är det för studenterna. Där anges den allmänna bostadsbristen som orsak till bristen på studentbostäder. I dagsläget finns i kommunen 840 särskilda studentbostäder men behovet är större än så, inte minst på grund av att antalet sökande till Mittuniversitet ökar. Därför planeras det under det närmaste året en nyproduktion av 40 nya lägenheter.

Även i Åre och Strömsund finns det en brist på bostäder för ungdomar. I Åre är orsaken till det att bostäderna är för dyra. I Strömsund är de flesta lägenheterna för stora.

Totalt väntas en nyproduktion av 650 nya lägenheter i länet fram till 2011.

Fördelningen ser ut så här:

• Östersund: 465.

• Åre: 50.

• Krokom: 50.

• Härjedalen: 20.

• Strömsund: 17.

• Ragunda: 3.

Berg och Bräcke har ingen förväntad nyproduktion.