Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor mängd influensamedicin står orörd

Stora delar av medicinlagret som införskaffades i beredskap mot svininfluensan står i dag orört då svininfluensan inte fick den omfattning landstinget räknat med.
Men nu ska den orörda medicinen komma till användning i ett mindre beredskapslager och i infektionsklinikens dagliga verksamhet.

Våren 2009 utökade Jämtlands läns landsting lagret av Tamiflu efter Smittskyddsenhetens beslut då svininfluensan började ta fart. I pandemiplanen för Jämtlands län planerades det för att Östersunds sjukhus skulle klara av att vårda 150 till 400 influensasjuka patienter. För den vården behövdes bland annat antibiotika.

Men då pandemin som föresåpådees till följd av svininfluensan inte blev lika omfattande som man till en början trodde har stora delar av det införskaffade läkemedelslagret förblivit orört. Den mängd som införskaffades beslutades utifrån pandemiläget 2009 och i dag efter massvaccination ser behovet annorlunda ut och lagren bedöms kunna reduceras betydligt.

Smittskyddsenheten föreslår att ett mindre lager finns kvar för användning vid mindre utbrott och att resterande läkemedel överlåts till infektionskliniken för användning i den dagliga verksamheten.

Det mindre baslagret föreslås även i fortsättningen finnas på infektionskliniken avdelning 30. Lagret bör vara ett så kallat rotationslager så att produkterna används innan utgångsdatum och där ska alla verksamheter inom Jämtlands läns landsting skriva ut läkemedel vid behov. Uttag ur lagret registreras och den avdelning eller enhet som tas ut faktureras via Smittskyddsenheten.

Rutiner för övriga läkemedel som kommer ingå infektionsklinikens normala verksamhet tas fram av avdelningschef och apotek.