Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor jubileumsutställning när tre föreningar firar

Slöjor med svärta, en dysfunktionell keramikfamilj, en gigantisk orange mansgroda.

Allt i en omfattande jubileumsutställning.

På lördag är det återigen vernissage på Stadsdel norr.

En skylift piper och en gigantisk tår av hår hissas mot Exercishallen Norrs tak. Jini Hedbloms "It's raining in Syria" är snart på plats. Hon är en av 55 utställare som tillsammans ställer ut 168 verk i samlingsutställningen K.75.

Siffran står för de tre jubilerande föreningarnas sammanlagda ålder. Härke Konstcentrum firar 20 år, Drejeriet 25 år och Östersunds Kollektiva Grafikverkstad firar 30 år. Idén att jubilera tillsammans kom från grafikverkstaden. I fjol ställde 26 av dem ut tillsammans på Grafiska sällskapet i Stockholm.

– Det var så fantastiskt kul att vi ville fortsätta i någon form, säger Gunnel Lundholm.

Jamtlis konstansvarige Sten Gauffin har agerat yttre öga och ansvarat för hängningen. De mjukt färgfabriksgrå väggarna finns kvar, liksom det mobila konstväggssystem som skapades för Färgfabriken Norr och nu kommer till användning igen. För de tre föreningarna är det här också ett sätt att göra ett inlägg i debatten om ett kulturhus:

– Vi vill också visa i ett större sammanhang vad vi kan göra, säger Drejeriets Björn Dahlström som tycker att det gått förvånansvärt bra att arbeta tillsammans.

Många av utställarna är med i två av föreningarna och en av dem, Annika Persson, är faktiskt med i alla tre föreningar. Störst är grafikverkstaden som har ett 50-tal aktiva medlemmar medan Härke och Drejeriet har runt dussinet vardera.

Tanken är att alla verk ska vara nya och inte tidigare visade – även om det kan finnas undantag. Utställningen har lett till stor aktivitet ute på Härke och även i grafikverkstaden. Annica Nordin har återupptäckt grafiken:

– Det där ögonblicket när man rullar pappret genom pressen är så spänningsfyllt, det blir inte på samma sätt när man målar säger hon.

– Det är inte bara konst på väggarna, folk har verkligen tagit ut svängarna och försökt tänja gränserna, säger Björn Dahlström.

De flesta av Drejeriets keramiker ligger långt från bruksföremålen och Linda Svedbergs servis är en ren protest mot dem: en dysfunktionell familj bestående av en läckande tekanneförälder, spikförsedd tekopp och ett sockerskålsbarn där sockret är oåtkomligt.

– Den här har blivit hackad på så att den reser ragg och är helt tokig, säger hon och pekar på föräldrakaraffen med en tuppkam av vilda, röda stearinljus.

– Det är en tragedi och den heter Hemtrevnad.

Även Åsa Maria Hedberg bidrar med otraditionell keramik i sitt avgränsade samtalsrum.

– Jag blev lite trött på alla mejl och sms och på slutet står det kram – jag vet inte ska man slänga sig om sin dataskärm och krama den då?

Porslinsbrev i origamiformer lyser upp det lilla rummet när samtal äger rum.

– När man har ett faktiskt samtal med någon så glittrar det i de här breven, säger hon.

Utställningen pågår till och med den 2 december och innehåller också en rad evenemang som kvällsfika med flera av de deltagande konstnärerna, möte med Rosa Taikon och Pecha kucha-kväll. Kanske är det en satsning som kan återkomma:

– Något årligt blir det inte, men kanske vartannat år, säger Gunnel Lundholm.