Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor ilska över byggstörningar i Åre

För andra gången på en vecka grävdes Årevägen av utan förvarning. Det fick berörda butiksägare att gå i taket.

Nu lovar Peab skärpning och en provisorisk väg ska förbättra situationen.

När Lotten Raittila kom för att öppna Äventyrsbutiken på Årevägen mitt emot Sporthotellet i går var vägen avgrävd. Trottoaren var borta och det fanns ingenstans att sätta fötterna. Bygget av nya Sporthotellet tog upp hela gatan.

Hon klättrade till sist över jordhögar in i butiken. Men när maken och delägaren Micke Raittila fick veta vad som hänt gick han i taket. Samma sak hände i torsdags också. Denna gång hade byggentreprenören visserligen begärt tillstånd. Men Raittila, som har läst gällande exploateringsavtal, visste att de också på förhand måste informera fastighetsägare och affärsägare längs gatan om tillfälliga avstängningar.

– Och det hade de inte gjort, säger Raittila.

När LT kommer till platsen står inblandade parter i en klunga på gatan och diskuterar, mitt i allt byggoväsen. Som av en händelse hade Peabs byggledning denna morgon ett möte med representanter för Åre kommun samt Åreföretagarnas VD Lars-Börje Eriksson och byvärden Bengt Persson angående en provisorisk väg och ett stängsel som ska underlätta trafiken både för bygget och för allmänheten. Vägen väntas bli klar om en vecka.

– Så jag inbjöds att vara med, säger Raittila, som är klart missnöjd med hur saker skötts hittills. Kommunikationen har varit väldigt dålig och butiksägarna har inte förvarnats om störningar. De har tappat mycket försäljning på grund av att kunderna inte hittar fram till butikerna. Dessutom är bygget försenat.

– Och jag accepterar inte att vi ska finansiera deras försenade bygge, säger Micke Raittila.

Åke Eriksson på Skidverksta'n intill instämmer. Sådana här störningar behövs verkligen inte.

– Det är nog besvärligt som det är, säger han.

Kommunens tekniska chef Lars-Erik Eriksson bekräftar att det varit kommunikationsmissar, butiksägarna har inte fått veta i förväg. Ansvaret att informera ligger på byggentreprenören och dennes underentreprenörer, inte kommunen.

Problemet är att alla är så fokuserade på sin verksamhet.

– Man måste se till att det är säkerhet för de som vistas och jobbar i området, det är det primära. Det här kommer att gagna alla när det är klart men fram till dess blir det jättejobbigt, säger Eriksson.

Micke Raittila föreslog att vepor sätts upp på stängslet där man talar om vad man bygger, ber om ursäkt för röran och ber folk att inte parkera där. Det tyckte kommunen var en god idé.