Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor bredd på PC-esteternas vårutställning

Folkets hus konsthylla gästas av Palmcrantzskolans bildesteter som är aktuella med sin årliga vårutställning.

Under tisdagskvällen hade de sin vernissage och när vi besökte dem under förmiddagen var de i full gång med alla moment som det innebär att ha en utställning. Det gäller att lägga sista handen och finputsa alla verk och ha alla mediakontakter, men framförallt gäller det att hänga och organisera utställningen på ett för betraktarna tilltalande sätt.

Den 16 eleverna som nu tar sin examen från det studieföreberedande programmet redovisar i sin utställning de flesta tekniker de under tre års studier fått prova på. Under tredje och sista året på programmet har de haft bild- och formfördjupning i sin utbildning och kunnat ägna fem timmar i veckan uteslutande åt bildbearbetning på alla upptänkliga vis.

Eleverna har inför denna slututställning fått välja uttryck helt och hållet själva. Det blir en utställning med stor bredd allt från oljemålningar till skulptur och datagrafik. Naturligtvis finns rörlig bild med i konstvideor och filmer, en del med animationer som är högintressant just nu.

Läraren Peter Ljungström berättar att många av eleverna nu söker vidare till högre utbildningar inom bildområdet. Mikael Wallentin är en av treorna som söker vidare till attributör- och scenografutbildningen i Skellefteå.

– Jag hoppas på att komma in och få möjligheten att fortsätta med det här framöver, säger Mikael. Jag kan tänka mig att ha det här som yrke och växer den svenska filmindustrin så kommer det att finnas stor efterfrågan.

Under onsdagen reser klassen till Trondheim för några dagars kulturresa. De gör bland annat studiebesök på Konstakademins olika utbildningar. Sen träffar de och jobbar tillsammans med den klass från Brundalens vidaregående skole som de haft utbyteskontakt med i två år.

Utställningen på Folkets hus konsthylla pågår fram till den 19 maj.