Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor bredd i Jengelsläpp

Bredden var det inget fel på när Jengel släppte fem nya böcker på Länsbiblioteket i går kväll.

Det var allt från urgamla fjällgranar till övernaturlig thriller i Härjedalsmiljö.

Till vardags är Hans Jörnlind från Falun frilansande tv-manusförfattare för bland annat produktionsbolaget Tre vänner. Nu gör han bokdebut med "Blodsband"

– Det är en övernaturlig thirller som är ganska fartfylld, spännande, obehaglig och otäck, säger han själv.

Den handlar om arbetslöse journalisten Pelle som väntar barn med Carin. När hans farfar, som han inte kände, hittas död i Lillhärdal ärver han en lägenhet nära sin egen i Stockholm. Har farfadern spionerat på dem? Hans Jörnlinds egen pappa kommer från Lillhärdal:

– Det finns en närhet till naturen, gamla tider och folklore där, därför valde jag Lillhärdal, säger han.

Om man tittar riktigt noga på sidan 20 i Lisa Öbergs och Leif Kullmans "Fjällens urgamla granar – en faktabok" kan man se hur Härjedalens äldsta gran Old Rasmus blir en del av Gudrun Sjödéns modefotografering år 2012. Faktaboken i fickformat bär på närmare 10000 år gamla granberättelser och forskning som gjort stor skillnad:

– Det här har omkullkatsat hela granens invandringshistoria och även inlandsisens utbredning, säger Lisa Öberg.

När forskningsresultaten släpptes för några år sedan kom många samtal från andra länder kring vad granarna kallades – men de hade inga namn. Nu är de uppkallade både efter hundar som funnits med i de vetenskapliga undersökningarna och framstående forskare på området.

– När de här granfröna landade så kan de ha sett rester av inlandsisen, säger Lisa Öberg.

I juni ger hon ut en bilderbok om Old Rasmus och Old Tjikko i samarbete med Magdalena Brunzell.

Östersunds församlings historia är något kortare, 100 år närmare bestämt. Det firas bland annat med boken "Kyrkan mitt i staden, Östersund som eget pastorat 1913–2013". För texterna står Håkan Nilsson och Britt Lindblad som trogna LT-läsare känner igen från Solsidan.

– Den som tror att församlingen bara existerar på söndagar klockan 11 och på några begravningar den misstar sig grymt, säger Britt Lindblad som uppskattat stort att gräva i gamla protokoll.

Boken berättar förutom församlingen om dess byggnader: Gamla kyrkan, Nya kyrkan och stadsdelskyrkorna.

I fjol kom Leif Öhr ut med sin självbiografiska barndomsroman "Pojken i kvarteret Stenhuggaren", ett barnrikekvarter där det gick 30-40 ungar på en sträcka av 300 meter.

– Vi slogs med Bergsgatans ungar, det är som det som händer i Stockholm nu, fast inte lika allvarligt kanske, säger Leif Öhr.

I "Cykelbudet och generalsekreteraren – en resa i tiden" har pojken vuxit upp och söker efter henne med stort H på Lindgrens danspalats där golvet är blankslitet av myggjagare och stilettpumps.

En av Jengels framgångsrikare titlar genom tiderna är Bo Oscarssons "Orlboka". I går släppte Hans-Göran Gerhardsson sin omvända variant: "Svensk – jämtsk ordlista" som vänder på ordningen i föregångaren. En parlör som bland annat ger vid handen att att stylta heter jengel på jämtska.