Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa våldet i Gaza

Sommarens konflikt i Gaza mellan Israels försvarsmakt och säkerhetsstyrkor ur den palestinska gruppen Hamas har hittills krävt nära två tusen människoliv. Bland offren finns barn, kvinnor och gamla. En kvarts miljon palestinier har tvingats på flykt och den humanitära situationen är mycket svår.

Huvudansvaret för de tragiska händelserna i Gaza vilar på ockupationsmakten Israel. De israeliska styrkornas våld är oproportionerligt och drabbar tusentals oskyldiga civila. Den kollektiva bestraffningen och blockaden mot Gaza måste upphöra. Samtidigt måste Hamas upphöra med beskjutningar mot israeliskt territorium. Båda parterna måste avstå från våldshandlingar och återgå till fredliga förhandlingar med målet om en tvåstatslösning i enlighet med FN:s resolution 242.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och vice generalsekreterare Jan Eliasson har med kraft fördömt våldet i Gaza. Ban har varit särskilt kritisk mot Israels beskjutning av FN-skolor i Gaza dit hundratals människor har flytt undan striderna. FN-cheferna måste få starkare stöd från FN:s medlemsländer, inte minst de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet. Såväl politiska och diplomatiska åtgärder som tvingande åtgärder bör vidtas för att förmå Israel att upphöra med bland annat sin bosättningspolitik på ockuperade områden.

Folkrätten måste värnas också i väpnade konflikter. De återkommande attackerna mot FN-skolor tyder på att Israel har brutit mot internationell rätt. FN:s säkerhetsråd måste nu skyndsamt uppdra åt Internationella brottmålsdomstolen att utreda misstankar om krigsbrott i Gaza.

Sommarens konflikt understryker behovet av en FN-övervakningsstyrka i området. Även Sverige, som har en lång historia av engagemang för Mellanöstern, har en roll att spela. När nu också Israels utrikesminister har öppnat för en FN-styrka i Gaza bör EU och den svenska regeringen ta ett initiativ i den riktningen så snart som ett eldupphör och ett fredsavtal finns på plats.

Världslivsmedelsorganisationen WFP och organisationen för palestinska flyktingar UNRWA hör till de FN-hjälporgan som finns i Gaza. Tillsammans distribuerar man matransoner till personer som har sökt skydd i FN-skolor och på andra platser. FN har begärt 369 miljoner dollar för att uppfylla de mest akuta behoven i Gaza där också 370 000 barn tros vara i behov av psykosocialt stöd.

Sedan oroligheterna utbröt den 7 juli har över 1 800 palestinier dödats, varav 85 procent är civila. Under samma tid har 67 israeler dödats varav två civila. Det är dags att världens länder agerar för att stoppa stridigheterna och med större kraft verkar för en lösning på den flera decennier långa konflikten – med folkrätten och skyddet för civila i centrum.

Aleksander Gabelic, Ordförande i Svenska FN-förbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel