Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa maskingevären

Kritiken kommer att komma. Så det är lika bra att ta det från början. Jag jämställer inte sportskyttar med den norske terroristen Breivik. Däremot anser jag att en och annan sportskytt borde få lova att byta vapen eftersom det vapen han använder i dag, inte ska tillåtas för civila.

Så här ligger landet just nu. Regeringen föreslår med stöd av oppositionen att straffen för brott mot vapenlagarna skärps. Få har något att invända mot det gissar jag.

Illegala vapen är det ingen som försvarar. Däremot stöds förslagen i den tidigare vapenutredningen inte av vare sig regeringen eller socialdemokraterna.

Det handlar om ett förbud mot helautomatiska vapen och en begränsning av halvautomatiska vapen som kan förses med stora magasin. Även magasinen i sig föreslogs bli olagliga.

Med dagens vapenutveckling innebär sådana vapen att de blir fullt jämförbara med helautomatiska vapen.

Det skriver Peter Thorsell, som sköter vapenärenden vid Rikpolisstyrelsen i DN.

Han skriver vidare: "Det var vapen av denna typ som Anders Behring Breivik använde vid massakern på Utøya."

Thorsell menar att bara halvautomatiska jaktvapen som inte ursprungligen konstruerats för militärt bruk och som inte kan laddas med stora magasin, ska få användas av civila.

Jag förstår ärligt talat inte varför politikerna inte lyssnar på polisen i detta fall.

Jägare och sportskyttar är hedervärt folk. Men också de kan bli bestulna, eller uppfyllda av extrema idéer som den häxbrygd av nazism, islamofobi och nationalism som gjorde att Breivik mördade 69 socialdemokratiska ungdomar på Utøya i Norge, och skadade många fler.

Vi måste minska riskerna för att något liknande händer i Sverige. Det finns andra vapen för sportskytte.

Svante Säwén