Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa löshundsjakten

Annons

Sedan juli månad har nio vargar skjutits, de flesta under älgjakten.

Det skrivs i tidningarna att det nu i höst är en kraftigt ökad skyddsjakt på varg.

Det var regeringen som ändrade paragraf 28 i jaktförordningen. Det är också bland andra regeringen som är skyldig till den pågående vargjakten och ökningen av skyddsjakten.

Andra som står i skuld till vargjakten är jägarna som nu är ute på älgjakt. Samtidigt som de håller på med vargjakt.

Denna lagändring är genomtänkt och mest troligt fullt medvetet gjord av regeringen.

Regeringen riskerar att hamna i EU-domstolen med anledning av rovdjurspolitiken.

Då de insett att de kan få ner vargstammen med hjälp av denna omgjorda paragraf 28 så anser regeringen att EU inte kan göra något. Samtidigt ser varghatande jägare tillfället nu under älgjakten till att skjuta ner antalet vargar och därigenom missbruka den nya lagen.

Regeringen vill halvera vargstammen nästa år, då passar de på att under älgjakten få hjälp med att skjuta ner vargstammen med hjälp av den nya lagen.

Nu innefattas den nya paragrafen även av jakthundar.

Det är ren idioti att inte begripa att hundar som släpps lösa i skogen kan bli tagna av vargen. Vargen uppfattar hunden som en annan varg och skyddar då sitt revir.

Vargar kan vara väldigt fientliga mot främmande vargar. Då vargen upplever hundar som artfränder så räknar den hunden som en främmande varg. Vargar är dessutom extremt revirhävdande och betraktar hunden som en inkräktare.

Enligt jaktlagen så har alla i jaktlaget rätt att skydda jakthunden om den angrips eller kan angripas av exempelvis varg.

Som lagtexten i jaktlagen paragraf 28 säger: "Om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående",

I lagen beskrivs det också hur vargen måste skrämmas först innan det får skjutas, "Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet".

Men att skytten har försökt att skrämma vargen innan det dödande skottet avlossats, går och kommer aldrig att kunna bevisas.

Det kommer aldrig att kunna följas upp.

Paragraf 28 i jaktförordningen måste tas bort eller ändras. Samt att löshundsjakten måste stoppas, allra minst där jakt bedrivs i vargrevir.

Valpar som nu förlorar sina föräldrar på grund av att de skjuts bort kommer att ha det mycket svårt att överleva vintern och kommer söka sig allt närmare bebyggelsen och människan, på sin jakt efter mat.

Vargar ska inte behöva skjutas och valpar ska inte behöva förlora sina föräldrar på grund av att jägare missbrukar lagen.

Mathias Lundvik V ordf, WISV ordf, WIS – Wolves in Scandinavia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel