Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa hästplågeriet med travskatt

Allvarliga travolyckor inträffar regelbundet. I år har två hästar fått sätta livet till. 7-årige Le Mat segnade ner och dog efter 1200 meter på Bergsåker och 6-årige Scarlet Gold dödsstörtade kort efter start under Åbys V64. Spelmarknaden erbjuder allt fler spelalternativ som inte bygger på att djur stressas och plågas. Staten bör främja den positiva utvecklingen genom att prissätta djurens lidande med en trav- och galoppskatt.

Staten tillsätter hälften av ATG:s styrelse, inklusive ordförande. Bolagets uppdrag är att tjäna pengar till trav- och galoppsporten. ATG är det enda spelbolag som har statens tillstånd att bedriva spel på hästar. Svenskt spel på hästar omsätter årligen 12 miljarder kronor, vilket orsakar de ekonomiska incitament som tvingar hästarna att pressa sig själva till det yttersta för att ägarna ska bli rika. Det är synnerligen anmärkningsvärt att staten stödjer svensk travindustri då branschen är förknippad med allvarliga och omfattande djurskyddsproblem.

ATG:s reklam förmedlar en kraftigt förskönad bild av hur hästarna har det. Men Djurens Rätts bevakning av olycksfall inom trav och galopp sedan 2009 avslöjar en helt annan verklighet. Ibland faller en stressad häst ner och dör under loppet. Elakartade skador som benbrott är vanliga. Ibland måste hästen avlivas. Problemens omfattning gör att det är kostsamt att försäkra. Detta eftersom försäkringsbolagen bedömer att risken för förslitningsskador är stor för trav- och galopphästar eftersom de tränas så hårt.

Hästarna drabbas av hältor, rörelsestörningar och senskador på grund av de svåra förhållanden som råder inom trav och galopp och på grund av en allt extremare avel. Enligt Djurens Rätt visar studier att fullbloden blir mer och mer sköra för varje generation. Galopphästar har häpnadsväckande tunna och långa ben som kan springa fort, men som bryts lätt. Vanliga orsaker till att hästar skadas inom trav- och galoppindustrin är sen- och ligamentskador, djupa vävnadsskador efter krockar, dödliga ryggradsskador, utmattningshjärtattacker, brustna blodkärl i lungorna samt brutna nackar, ryggar och pelvis.

Spel ska inte ske på bekostnad av pressade och för ändamålet framavlade djur som förnekas sina naturliga instinkter. Vinsthetsen utgör grogrunden för brott mot den sunda politiska principen att ingen ska kunna tjäna pengar på djurplågeri. Framtidens trav- och galopptävlingar bör istället handla om ömsesidig aktivitet och kärlek till hästar, inte om pengar. Djurens parti vill under nästa mandatperiod förverkliga denna vision med en trav- och galoppskatt.

Jonas Paulsson, partiledare för Djurens parti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel