Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa fiskodlingen

Ser att Bright Water Fish AB har ansökt hos Länsstyrelsen för att etablera Sveriges i särklass största kassodling av fisk i Storsjön som tillika är dricksvattensjö för de fyra närliggande kommunerna, Berg, Åre, Krokom och Östersund.

Vi har precis avslutat första akten av cryptosporidiumrättegången, och så skall man behöva läsa om lycksökare som skall skita ner vår miljö, i detta fall Storsjön.

Jag vill påstå att ingen av beslutsfattarna på Länsstyrelsen eller ute i berörda kommuner har den kunskap som behövs för att besluta om en så här genomgripande förändring i vår vattenmiljö som blir fallet om kassodlingarna kommer till stånd. Begär att ni får vidareutbilda er innan ni tar ställning till ett så här för oss medborgare viktigt miljöärende.

Undertecknad menar att beslutsfattarna på ort och ställe skall bilda sig en uppfattning av vad 15 år av storskalig kassodling av fisk ställt till med i sjön Storuman samt vår närliggande sjö, Landösjön.

Beslutsfattarna måste även inhämta de sista rönen av forskning kring storskalig kassodling av fisk i insjöar. Där är norrmännen världsledande och har sitt Kunskapscenter för Lax- och Vattenmiljö i Namsos. Chefen för centret, Frode Staldvik, säger: "Skall ni svenskar starta upp en ny industri så var rädd om era sjöar och vattendrag, anlägg fiskodlingen i bassänger på land med reningsverk. Då först får man koll på verksamheten".

Tar man även reda på hur många årsarbetstillfällen det blir på orten som den här industrin skapar så blir det lättare att avslå ansökan.

Rolf Pellving, Lit