Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa dessa män

Annons

Våld i nära relationer kan vara komplicerat. Det finns en gemensam historia mellan offer och gärningsman . Fina stunder, planer för framtiden, barn, hus ... Den som bevittnar en rättegång om grov kvinnofridskränkning ska inte bli förvånad om målsäganden hörs lyfta fram den åtalade mannens goda sidor. Kanske älskar hon rent av honom fortfarande. Hennes enda önskan är att han ska få hjälp med sina aggressioner .

Men det blir sällan bättre; i en studie som undersökt våldsutsatta kvinnors situation i södra Stockholm framgår att drygt 40 procent av de som anmält partners eller expartners för övergrepp inom 4 år blivit utsatta för nya övergrepp av samme gärningsman. För en misshandlad kvinna är alltså risken överhängande att hon blir utsatt för nytt våld – av samma person! En värre begränsning av en människas frihet är svår att tänka sig.

Bara bland de riktiga högriskfallen minskar återfallsfrekvensen, men inte med mindre än att dessa kvinnor ofta tvingas acceptera betydande ingrepp i sina liv: ny identitet och flytt till hemlig ort.

Det är väl bra att man i alla fall lyckas freda de allra mest utsatta kvinnorna? Nej, upplägget utgår från att skydda kvinnorna i stället för att stoppa männen. Ett brottsoffer ska inte behöva flytta eller vara rädd i sin vardag. En man som inte begriper lag och rätt ska däremot vara högst medveten om de personliga konsekvenserna av sitt handlande. Där brister det i dag. Förra året gjordes drygt 4 000 anmälningar om överträdda besöksförbud, men mindre än hälften av anmälningarna ledde till rättslig påföljd. Få gånger utdömdes maxstraffet ett års fängelse.

Så återkommer vi till det nära våldets komplexitet. En domstol tycker inte alltid det är så farligt att en man som belag ts med besöksförbud vill gratulera sin tidigare partner med lite blommor och choklad på hennes födelsedag. Man har ju trots allt en gemensam historia ...

Den här naiviteten är potentiellt livsfarlig och måste upphöra. I klartext betyder det: hårdare straff för män som är våldsamma och förföljer. KO