Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa de rödgrönas skatteförslag!

Det är korkat att skjuta sig själv i foten. Tyvärr inser inte alla riksdagspartier detta enkla faktum. Sverige är ett utpräglat glesbygdsland i Europeiskt perspektiv. 90 procent av svenskarnas samlade resande sker på väg. (80 procent med privata bilar) Det mesta av varor och gods transporteras på väg. 80 procent av tillfrågade företagare motsätter sig höjda transportkostnader (Skop). Det vore klokt att ta hänsyn till vårt ”avståndshandikapp” när man utformar det svenska skattesystemet. Så är tyvärr inte alltid fallet.

Vi hotas nu av nya byråkratiskt krångliga och dyra skattesystem. Det är inte någonting som påtvingas oss av till exempel EU. I stället är det helt hemmasnickrade svenska förslag. Förslag som, om de genomförs, effektivt kommer att sätta krokben för svenska exportföretag och slå hårt mot svenska konsumenter. Tyvärr är det även denna gång människor med ansträngd ekonomi och störst avståndshandikapp som drabbas hårdast.

Den rödgröna oppositionen har hotat med att, om de vinner valet, införa ett helt nytt kilometerskattesystem för tunga vägtransporter och att ytterligare höja den redan för höga dieselskatten med 60 öre litern. Enbart kilometerskatten ska första året tas ut med 4 000 miljoner. Varje tung lastbil som fraktar exportvaror, mat eller byggnadsmaterial ska betala ytterligare 14 kronor milen ovanpå en av, redan nu, världens högsta beskattning av vägtransporter.

Dessa förslag måste stoppas redan innan de har chans att införas, antingen genom att det blir kraftig opposition inom socialdemokraterna eller att se till att oppositionen inte erövrar regeringsmakten. Om Sverige och svenskarna inte ska få ytterligare konkurrensnackdelar gentemot till exempel tätbefolkade Centraleuropa måste de här avståndsbaserade nya skatterna stoppas. Vi behöver inte gång på gång sätta krokben för oss själva, den internationella konkurrensen är hård nog ändå. Trots att Sverige klarat den ekonomiska krisen relativt sett mycket bra är svenskens köpkraft inte i behov av fler inhemska punkteringar som avståndsbaserade skatter är.

Dessutom är detta en mycket farlig väg att beträda, både ur ekonomisk och integritetssynpunkt. Om kilometerskattesystemet och den planerade avancerade övervakningen väl införs kommer naturligtvis mycket snart inte bara tunga fordon utan även distributionsbilar och snart andra fordon som personbilar, motorcyklar, arbetsmaskiner, taxi och så vidare att omfattas av systemet. Skatteuttaget på våra nödvändiga transporter kommer att ständigt höjas och vi kommer att hamna i ett integritetsbefriat totalt kontrollsamhälle. Myndigheterna kommer hela tiden veta var vi finns och beskatta oss för det.

Detta är helt fel väg för Sverige och svenskarna. Eftersom bra, billiga och smidiga landsvägstransporter är ett måste för oss i detta glesbygdshörn av EU måste bensin- och dieselskatterna börja sänkas och den nya kilometerskatten stoppas till varje pris!

Kenneth Winsborg

Talesman bensinskatteuppror.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel