Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa busåkandet vid järnvägsspåren

/
  • ”Det har hänt flera gånger i vinter att lokförarna har rapporterat in allvarliga incidenter med skoterkörning på och vid järnvägen, säger Johanna Dahlberg, säkerhetsinformatör vid Banverket. Sträckan mellan Östersund och Storlien är särskilt drabbad och Banverket försöker nu få folk att förstå riskerna med buskörningen.
  • Katja Anttila, 4 år, körde skoter för första gången i sitt liv. Och det var så roligt att hon nästan inte ville sluta köra. ”Det är roligt, för det gick fort”, sa hon, och lämnade Gräfsåsen med en förhoppning om att få en egen skoter när hon snart fyller fem. Foto: Henrik Flygare
  • Elias och Jakob Persson, 9 år, gillar motorsport. De kör både fyrhjuling och cross, samt skoter. Barnskotern fick de i julklapp förra året och den är det självklara valet som aktivitet nu under vintern hemma på gården i Fanbyn.

Solsken, snö och gott om skotrar var det på Gräfsåsen i söndags när Östersunds snöskoterklubb hade familjedag.
Men på plats fanns även Banverket, som höjde ett varnande finger för all buskörning som sker längs järnvägen.

Annons

– Det har hänt flera gånger i vinter att lokförarna har rapporterat in allvarliga incidenter med skoterkörning på och vid järnvägen, säger Johanna Dahlberg, säkerhetsinformatör vid Banverket.

Körning på eller över rälsen är förbjudet och egentligen förknippat med böter på 1 000 kronor. Det är bara tillåtet att korsa järnvägen på godkända övergångar.

Men likväl förekommer det ofta på vintern att folk korsar eller kör längs med järnvägen. Och problemet finns inte bara i Jämtland, utan i hela landet där skoterkörning förekommer.

– Här i länet är det främst sträckan Östersund– Storlien det sker på. En del verkar vilja utmana tåget och kör ikapp med det – mycket nära. Andra korsar rälsen där man inte får, kanske för att spara tid, säger Johanna Dahlberg.

– Det har varit flera riktigt otäcka händelser för lokförarna, och det är viktigt att folk inser att det kan gå riktigt illa, säger hon.

I mitten av februari körde ett tåg på en skoter i Brunflo, sedan skotern fastnat med ena styrskidan i rälsen. De båda passagerarna hann då av skotern i tid innan tåget kom farande i 142 kilometer i timmen.

Banverket försöker därför nu få så många som möjligt att inse riskerna med att utmana ödet kring järnvägsrälsen. De påminner om att det kan ta en så lång sträcka som 12 fotbollsplaner för ett tåg att stanna.

Några som dock körde inhägnat och säkert under den soliga söndagen på Gräfsåsen var syskonen Elias och Jakob Persson, 9 år. De hade tagit med sig barnskoter och körde varv efter varv på barnbanan.

– Vi kör ofta hemma, det är jätteroligt, säger de.

Mamma Therese berättar att det är motorer som gäller hemma i familjen. Elias och Jakob började köra fyrhjuling, och cross redan som 4-åringar.

Förra julen skaffade familjen en barnskoter och sedan dess är det den som gäller på vintern hemma på gården i Fanbyn.

Mer läsning

Annons