Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för vindkraft i hela Norden

Den norska energijätten Statkraft lägger ner alla vindkraftprojekt i Norden, däribland Bodhögarna och Björkvattnet i Sverige.

Det rapporterar det danska nyhetsbrevet Energiwatch från en presskonferens med det statliga norska bolaget.

– Vi måste helt enkelt erkänna att det så långt vi kan se ser ut att förbli låga elpriser i Norden, vilket gör att projekten inte är lönsamma, säger Statkrafts koncernchef Christian Rynning-Tønnesen enligt Energiwatch.

Bara i Norge handlar det om projekt med en samlad kapacitet om 1 000 megawatt. Bodhögarna och Björkvattnet, tänkta att uppföras nordost om Östersund vid gränsen Jämtland–Västernorrland, skulle ligga på 200 respektive 90 megawatt.

Den norska regeringen uttrycker enligt Reuters besvikelse över bakslagen för miljöenergisatsningarna.

För byborna i området kring Bodhögarna och Björkvattnet kom nyheten som en chock.

– Är det sant? Det är den bästa nyheten på länge, säger Eivor Frestadius som bor i Sörviken.

– Det här betyder att vi kan bo kvar och satsa på att få folk att flytta in i byarna igen, menar hon.

Lennart Söder professor vid Kungliga Tekniska Högskolans (KTH) institution för elektriska energisystem säger att bakgrunden är en kombination av låga elpriser och att samhällets subventioner av vindkraft i det så kallade certifikatsystemet börjar nå sitt mål.

– Jag är inte förvånad. Certifikatsystemet är dimensionerat för en viss mängd vindkraft och vi håller på att närma oss den mängden. Det, och de låga elpriserna, gör att investeringarna i vindkraft är på väg ner, säger Lennart Söder. (LT/TT-Ritzau)