Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för polsk pannkaka?

Så kom då de efterlängtade nya EU-reglerna för offentlig upphandling. Frågan är om det betyder stopp för brasilianskt nötkött och polsk pannkaka på skoltallrikarna. Meningen med de nya direktiven är i varje fall att ge kommunerna större inflytande över sina inköp. Det ska bli möjligt att ställa hårdare krav på företagen som levererar. Det kan gälla allt från acceptabla arbetsvillkor för de anställda till att maten ska vara ekologiskt odlad.

Förra kommunalrådet och EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S) ser direktivet som ett sätt för kommunerna att återerövra makten från alltför nitiska jurister. Han anser att svenska kommunjurister har övertolkat EU-reglerna i många år. Krav som kunnat ställas i Danmark och Italien har stött på patrull i Sverige. "De har lyssnat på Konkurrensverket och upprepat vad de säger", säger han till TT.

Det är många som har instämt i kritiken. Kommunerna har inte varit särskilt kreativa när det gäller att sätta upp regler som gynnar lokala odlare exempelvis. För i ärlighetens namn vill nog de flesta hellre att fläsket kommer från Görvik än från en tysk grisgård, även om det smakar lika bra och även om man är principiell motståndare till handelshinder. Att kräva att maten ska vara närodlad kommer inte att gå för sig med det nya EU-direktivet heller. Men precis som förut går det att ställa koldioxidkrav på transporterna.

De nya reglerna flyttar makten från juristerna till kommunpolitikerna, och i förlängningen till kommuninvånarna. Nu tvingas vi ta ställning till om vi är beredda att betala för produkter som tar hänsyn till miljön och människorna som producerar dem, eller om det fortfarande är lägsta pris som ska gälla.