Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för nyårs- fyrverkerier i Åre

/
  • Så här kraftig blev bucklan i biltaket av den nedfallna och inte särskilt stora fyrverkeri-raketen i Tegefjäll på nyårsnatten. Foto: Ingvar Ericsson
  • Olof Wallgren, Åre kommuns förvaltningschef, välkomnar att fyrverkerier skjuts under mera ordnade former i Åre.

Åre kommun gör det svårare för de pyrotekniska nyårsfirarna i Åre tätort.

Annons

Från och med årsskiftet innehåller de lokala ordningsföreskrifterna ett förbud mot användning av fyrverkerier inom ett område begränsat av Kallströms väg i väst, Frönäsudden i öst, Åre strand i söder och Fjällgården i norr.

Inom detta område får man skjuta fyrverkerier endast efter tillstånd av polisen.

Det är första gången som användning av fyrverkerier förekommer i Åres lokala ordningsstadga.

Nymodigheten har tillkommit inte minst på grund av det mycket omfattande och tilltagande fyrverkerier som skjuts över Åredalen, främst under nyårsnatten.

Skjutandet skapar olägenheter inte minst för djurägare till främst hundar och hästar skräms. I landet förorsakas årligen också ett stort antal eldsvådor som har ett samband med raketskjutning.

– Man kan fråga sig varför det ska skjutas raketer över huvud taget, säger kommunens förvaltningschef Olof Wallgren.

– Det är klart att det är festligt, men verksamheten måste äga rum under mera ordnade former och med folk som vet vad de håller på med. Inte minst är många som under nyårsnatten skjuter alkoholpåverkade.

Olof Wallgren, bosatt i Smedsåsen, Nälden, berättar hur han och hans familj i år hoppade över fyrverkerierna och i stället skickade pengarna till insamlingen till läkare utan gränser.

Det är inte bara i Åre tätort som det skjuts raketer i Åredalen. I de turistboendetäta områdena Björnen, Tegefjäll och Duved skjuts det friskt inför det nya året och alla raketer som skickats till väders kommer ju tillbaka till marken i utbränd form.

I Tegefjäll blev en tioårig pojke som stod bara en meter från en parkerad bil vittne till hur en raket med en smäll landade på bilens tak.

Den nedfallna och inte särskilt stora raketen förorsakade en rejäl buckla på bilen och om raketen hade träffat pojken hade han sannolikt skadats.

Bilförsäkringens vagnskadedel täcker den här sortens skador, men bilägaren har ändå att betala en självrisk som i det här fallet uppgår till 7 500 kronor för att ha begått misstaget att parkera i skjutglatt område.

Mer läsning

Annons