Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stommen klarade branden

Timmerstommen på Fogdestugan har klarat sig bra. Redan under onsdagen satt saneringsarbetet i gång och viktigast var att få på ett provisoriskt tak.

Saneringen av Fogdestugan på hembygdsgården i Sveg har inletts och lyckligtvis verkar skadorna efter branden vara mindre än befarat.

– Det var många som ställde upp och bar undan alla gamla saker vi hade därinne och jag tror inte att något av större värde blivit förstört. Skadorna är mest på byggnaden och det är förstås illa nog, säger Hans Eriksson som varit hembygdsgårdens eldsjäl nummer ett under många årtionden.

Under torsdagen täcktes taket och det mesta av vattnet som runnit ner på bottenvåningen städades undan.

– Saneringsföretaget stängde även igen alla fönster och fixade till en dörr och nu väntar vi på försäkringsbolagets beslut om hur vi ska gå vidare. Inventarierna står också här men vissa har blivit skadade av rök och vatten. De ska köras upp till Östersund för sanering, berättar Eriksson.

Under natten mot torsdagen hade räddningstjänsten bevakning på byggnaden.

– Det hade börjat pyra på något ställe vid fyratiden på natten så det var ju bra att de fanns på plats. Nu kommer de att lämna över ansvaret till oss men vi ska också ha bevakning här, åtminstone under natten mot fredag, säger Hans Eriksson.

Polisen har ännu inte gjort någon teknisk undersökning men denna förväntas ske under fredagen. Vad som orsakade branden är inte klarlagt.