Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolta kroppar och abstrakta minnen

Lotten Jacy debuterar med smyckeskonst på Drejeriet och på Ahlbergshallen visas nya verk av Kåre Henriksson

Drejeriet

När jag stiger in på Drejeriet och Lotten Jacys utställning är det med spänning. Lotten arbetar även som konstpedagog för länskulturen och konstlab där jag flera gånger följt hennes intressanta projekt med inbjudna konstnärer i workshops för unga. Nu visar hon för första gången sin egen konst. Drejeriet har klätts med foton av henne själv där hon bär upp sina smyckesobjekt. Sökandet tar avstamp i en sjukdomsdiagnos i tidig ungdom och hur man ska förhålla sig till den. Hennes arbeten är gjorda av en hantverksform som kommer från indianstammar. Pärlor har sytts in i en omständlig process och skapat organiska former i blodkärlsliknande gångar. Färgtemat är svart, vitt och rött. Smyckesobjekten är samlade på ett spegelaltare där allt blir dubbelt. Ett foto hänger som bakgrund och får en ikonisk innebörd (som en kvinnlig Jesus på korset) eller ett kroppsligt tempel. Jag förnimmer en stolthet för vad kroppen klarar av och vad hennes tvingades gå igenom, stark och stolt. Det här är den utställning jag så länge har saknat. Det blir färre och färre gallerier i vår stad. Experimentell konst och samtidskonst får vi ofta åka ifrån vår stad för att se. Forskning visar att för att det ska hända saker i oss både kreativt men också utvecklingsmässigt i hjärnan behövs konst som Lotten Jacys, den skakar om och får oss att fundera och samtala. Människor med begynnande demens kan till och med få skadade partier i hjärnan att rekonstrueras visar ny forskning. Men det måste vara konst som får oss att tänka lite längre. Konst som väcker funderingar. Det gör Lotten Jacys. Gå och se!

Ahlbergshallen

Kåre Henriksson ställer ut sina målningar på Ahlbergshallen. Det är spännande att se hans verk på stora generösa utrymmen. Nyaste av målningarna har figurativa inslag målade i skikt med transparenta övermålningar. Det ger ett fritt och lekfullt uttryck. Som ett lapptäcke flyter tid och minnen ihop. Tiden från hans 60-tal då fotboll och handboll var det viktigaste i livet, men då även tankarna kring sport och kultur kolliderade av olika orsaker och blev motparter. Kalhyggen av skogslandskap finns med och skapar en geografisk karta var allt utspelat sig. Det är vackert och melankoliskt. Tiden som gått och varit i en målad minnesruna över hans ungdom. Trådar av röda linjer sammanflätas i bilderna och vägleder betraktaren runt i verken. Den här utställningen för Kåres måleri fram i en annan riktning. Gå och se!

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android