Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolt Saviano betalar högt pris

Annons


Han är 29 år. Han lever ensam med fem livvakter och måste planera varje utflykt två dagar i förväg. Roberto Saviano betalar dyrt för sin maffiabok.

Han tänker på den utan kärlek men är ändå stolt över att ha följt sin övertygelse.

-Det är inte jag som är det störande objektet för maffian, det är mina läsare, säger Roberto Saviano.

Han är inte den förste som skrivit om maffian. Men han skrev "Gomorra" med en tro på litteraturens kraft att förändra. Han är den ende maffiaskildrararen som själv vuxit upp i camorralandets hjärta, den napolitanska förorten Casal di Principe. Saviano hade ett av maffians dödsoffer vid fötterna som 13-åring, han skriver utifrån egna erfarenheter och har dessutom valt att sätta ut namnen på dem han skriver om.

Han fortsatte, enträget, även när hans gamla vänner vände sig från honom.

-Jo jag får en del stöd från mina hemtrakter, men det största hatet kommer också därifrån och då inte bara från den organiserade brottsligheten utan också från folk i gemen. Jag bär med mig all den smuts som kastats på mig. Man pekar finger åt mig för att jag dragit upp det som alla känt till i alla år, men som det aldrig talats om.
Camorrans insikt

Under seminariet med Salman Rushdie i Börssalen erkände Horace Engdahl sin fascination över maffiabossarnas insikt om att Savianos litterära vittnesskildring är starkare och farligare än journalistik. "Gomorra" når längre.

Regissören Matteo Gavrones film däremot, gjord efter Savianos bok, har trots den stora internationella spridningen inte orsakat några dödshot.

-I filmen nämns inga namn. Filmen är mer av en fiktiv berättelse. Dessutom läggs hela ansvaret på mina axlar, jag kommer ju från traktan, det är jag som med min kunskap sett till att sprida detta.

-Först gillade inte camorran att filmen skulle spelas in på plats, men lokalbefolkningen ville vara med själva, damerna gick till frisersalongen för att bli fina, och camorrans ledare ändrade sig.
Piratkopior av boken

I sin bok visar han hur globaliseringen får maffian att blomstra. Camorran tjänar pengar på allt, konstaterar Roberto Saviano under onsdagens presskonferens på Grand hotell. Maffiaklaner säljer inte bara piratkopior av filmen utan paradoxalt nog även av hans bok. En mindre maffiaklan, dock inte från Savianos hemförort, har låtit trycka egna böcker och till med skrivit om ett kapitel.

-Det ändrades efter den lokala bossens önskemål. Han såg till att ta bort, inte morden och våldet, däremot allt som handlade om det ekonomiska, om affärerna.

Varje dag måste schemaläggas två dygn i förväg. Boxningen har blivit hans säkerhetsventil. Samtidigt som Roberto Saviano frågar sig om det personliga pris han betalar är värt boken känner han sig också lycklig över det enorma stöd han fått internationellt och från den italienska allmänheten.

-Politiskt har det inte hänt så mycket. Men även det institutionella Italien, regeringen och myndigheterna, har känt av det stödet. Jag har fått väldigt starkt stöd av karabinjärkåren, men allmänhetens stöd har varit det viktigaste. Det har fått även intellektuella kretsar att stödja mig och min kamp för att föra fram problem som det inte talades om, och som kanske även de intellektuella var en del av.
Annons