Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolt Petter summerar karriären

Annons


Svenska hiphop-stjärnor kommer och går, endast Petter tycks bestå. Rapparen firar tio år i karriären med en samlingsskiva.

-Jag tänker inte kasta in handduken än, säger Petter.

"Bananrepubliken AB" står det på dörren, ett stenkast från Vitabergsparken, Södermalm i Stockholm. Väl innanför möts vi av modern svensk hiphop-historia. Guldskivor och affischer pryder väggarna, i en korg ligger Grammispriser - och längst in står hyllmeter av prylar, filmer och tusentals vinylsskivor.

-Lägenheten är mitt museum, säger Petter och slår sig ned i det kreativa kaos som har blivit en av hans hemvister.
Tre olika hemorter

Den senaste tiden har han tillbringat här. Annars pendlar Petter mellan Södermalm, förorten Haninge och vintertid även Åre, där han och hustrun Michaela har ytterligare en lägenhet.

-Det suger att vara på ett och samma ställe i mer än tre veckor. Jag är skadad på det sättet, säger den nyblivne trebarnspappan som fick sin första dotter häromveckan.

TT Spektra: Inget radhus för Petter?

-Nej, det skulle inte funka. Jag är för rastlös för det.
"En piss i Amazonas"

I dagarna släpps samlingsskivan "X", ett bokslut över Petters första decennium som artist.

-För en rockmusiker som Plura är tio år i karriären "en piss i Amazonas", men inom svensk hiphop är det en lång tid. Många som var med från början, håller inte på längre, säger han.

I slutet av 1990-talet regerade Petter inom svensk hiphop. Debuten "Mitt sjätte sinne" sålde 80 000 exemplar, efterföljande "Bananrepubliken" sålde över 100 000 och livet lekte.

Petter drevs också av revanschlystnad, å svensk hiphops vägnar.

-Jag hade en "rättshaverist"-attityd, vi skulle minsann få "credit" för det vi gjorde. Därför blev det ett enda korståg i början.
Missförstådd låt

Men efter några triumfartade år dog mediehajpen sakta ut. Skivsuccéerna uteblev och precis när det gick som trögast, släppte Petter singeln "Det går bra nu".

-Det är förstås en ironisk text, en parodi över den svenska Jantelagen. Folk borde fatta att det inte sprutar rysk kaviar ur mina öron. I stället blev den missförstådd. Fan, företag använder låten när de säljer bra. Jag blev en slags högerperson, vilket jag absolut inte är.
"Har aldrig sålt mig själv"

Trots en stundtals haltande karriär märks en stolthet hos Petter när han summerar de första tio åren.

-Om du lyssnar på samlingsskivan, är det inte många "crossover"-låtar. De flesta är renodlad hiphop. Min musik har alltid varit exakt vad jag själv i mitt hjärta velat göra och så kommer det att förbli. Kanske är det därför jag är kvar? Jag har aldrig sålt mig själv.

TT Spektra: Vad tycker du om dagens svenska hiphop?

-"80-talisterna" är grymma. Lazee, Adam Tensta, E-Boy, alla jobbar stenhårt. DJ Sleepy var på en videoinspelning med dem häromveckan. Det var en festscen, folk dansade - men så fort tagningen var klar började alla uppdaterade sina bloggar...

-Hade det varit vi, typ 1999, hade alla varit aspackade. Våra festscener var alltid på riktigt.

TT Spektra: Det har varit mycket sprit i perioder?

-Absolut. Jag kan fortfarande leva ett "dekigt" rock'n'roll-liv. Att balansera familjelivet med karriären är den stora ekvationen. Som förälder har man ständigt dåligt samvete. Rutinerna är räddningen, säger Petter.

Mer läsning

Annons