Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stölder på kyrkogården

Blommorna som Sigrid Persson satte på kyrkogården har försvunnit, och det är inte första gången det händer.

– Det är beklagligt, men det är mycket sällan vi drabbas av blomstölder, säger Björn Persson på kyrkogårdsexpeditionen.

Annons

Sigrid Persson i Strömsund har flera gånger mist blommor som hon satt på kyrkogården i Strömsund.

– Det har försvunnit buketter vid minneslunden, och nu senast var det en vacker sidenros som jag hade satt dit, säger hon.

Hon har också träffat andra människor som förlorat blommor, och även hört berättas om en kvinna som togs på bar gärning när hon stal en bukett.

Björn Persson på kyrkogårdsexpeditionen säger att det har hänt några gånger att man fått klagomål på att blommor försvunnit från gravar, men det är mycket ovanligt:

– Det händer inte varje sommar. En gång försvann det keramikduvor, men dem hittade vi sedan nere i skogen, och vi hittade också tjuvarna. Det visade sig vara ett gäng smågrabbar.

Han beklagar de som har mist blommor:

– Jag hoppas att det även nu rör sig om barn, som är för små för att förstå bättre.

Han tycker ändå att det är bra om det skrivs lite om detta, så kanske föräldrarna håller bättre kontroll på vad deras barn håller på med. Om det skulle vara en vuxen som stjäl, så tror Björn Persson inte att denne tar hem blommorna:

– Jag tror att man i sådana fall flyttar blommorna till en annan grav.

Margareta Tjernström är kyrkvaktmästare och för tillfället sysselsatt med skötseln av gravarna. Hon har arbetat på kyrkogården i många år, och bekräftar att det är ytterst ovanligt med stölder. Hon tror inte att människor behöver oroa sig:

– Det hör absolut inte till vanligheterna. Vi har till exempel en stor depå med reservplant bredvid vägen, och det har aldrig försvunnit något därifrån.