Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödmur eller slänt? – 16 000-kronorsfråga i Åre ...

Stödmur eller slänt, vilket är det? Det har blivit en tvistefråga mellan en fastighetsägare i Björnänge och Åre kommuns byggkontor. Stödmur, säger kommunen. Slänt, säger fastighetsägaren. I dag ska Åres miljö-, bygg- och räddningsnämnd bena ut frågan.

Allt började i somras då kommunen fick in en anmälan om att en stödmur hade byggts i ett bostadsområde i Björnänge. Bygget låg nära tomtgränsen, under de 4,5 meter som föreskrivs. Bygginspektörer åkte ut och besiktigade och kom fram till att fastighetsägaren hade byggt en stödmur i branten som vätte ner mot grannfastigheten. Något bygglov hade man inte sökt.

Byggkontoret skrev då till fastighetsägaren och bad om en förklaring till det olovliga bygget.

Svaret från fastighetsägaren blev att man visst byggt stödmuren, men att den lutar, därför är det ingen stödmur utan en slänt. Och är det en slänt så krävs inget bygglov, menar fastighetsägaren.

På byggkontoret håller man inte med utan skriver i ett tjänsteförslag till miljö-, bygg- och räddningsnämnden att ”stödmuren är av arten kraftigt lutande slänt förstärkt med sten lagd så att den stödjer jordmassorna och förhindrar erosion”. Och eftersom stödmuren byggts i en tomtgräns och utan att samråda med grannen är den bygglovspliktig.

Enligt beslutsförslaget till nämnden ska ägaren därför betala fyra gånger den vanliga bygglovstaxan, vilket uppgår till strax under 16 500 kronor.