Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödkonsert för bluesens framtid blev publiksuccé

/
  • Studenterna Marie Öhman, Niklas Thomasson och Joel Nyberg från Halmstad och Arvidsjaur såg en affisch om blueskvällen på mittuniversitet och drog hit för att de gillar musikstilen.– Det har varit en grym kväll hittills. Fick reda på nyss att det var en stödkonsert för bluesfestivalen och det låter bra tycker jag. Bluesen ligger till grund för all vettig musik så det är klart att en egen festival är befogat, säger Niklas.– Absolut. Kul om den kan fortsätta i Östersund. Där vi kommer ifrån har det aldrig förekommit någon bluesfestival, säger Joel.
  • Sannetorp Bluesband med Mats Sannetorp i spetsen drog av svenska och amerikanske godingar under lördagens vårblues.
  • Stig Hedström, Micke Andersson och Petter Gärdin är tre bluesfans som kommit för att stödja bluesfestivalens överlevnad och underhållas av kvällens liveband.– Det känns viktigt att bluesfestivalen fortsätter. Det är ett bra initiativ för att få hit musik som man inte får höra annars. Det behövs ett forum för bluesen eftersom den inte ges utrymme på så många andra festivaler, säger Petter.– Det vore väldigt tråkigt om den la ner, själv går jag på festivalen nästan varje år så det känns självklart att gå på stödkonserten, tillägger Stig.
  • Tom & The Bluestouch var ett av fem band som spelade gratis under lördagens vårblues för att bidra till bluesfestivalens ekonomiska reparation.
  • Trängseln var ett faktum under vårbluesen. En nöjd publik var på plats i Teaterkällaren för att avnjuta fem timmars bluessväng.

I lördags kväll ordnade Östersunds bluesförening vårblues på Studioscenen med avsikt att rädda den ekonomiskt sårade bluesfestivalen. En line up av lokala blueshjältar stod på scen, öste sväng över en trogen publik och såg till att visionen om en fullsatt konsertkväll slog in.

Annons

Bottleneck John´s Delta duo och Berit Svenningsson Band är först ut och lockar ner bluesfansen till källaren. När sedan Tom & The Bluestouch tar över är lokalen fullsatt och trängseln ett faktum. Sannetorp Bluesband går ut som fjärde band och ger några sköna dängor a´la Gary Moore med flera. Det behövs inte många minuter för att konstatera att publiken är nöjd och njuter i närvaron av en riktig bluesafton. De inbitna bluesgubbarna sitter troget med spetsade öron och suger in musiken medan damerna ser till att rörelsen tar form framför scen. Några unga ansikten skymtar även fram här och där med muntra blickar. I entrén sitter några av arrangörerna och kränger biljetter och lotter för bluesfestivalens räkning. Även de ser ut att mysa i åsynen av 150 inlösta, vilket innebär fullsatt och en lyckad satsning. Över förväntan, enligt bluesföreningens Börje Hall.

– Av stämningen att döma verkar de inlösta gilla vad de hör också, säger han och kikar in mot gästerna som entusiastiskt applåderar ett avklarat gitarrsolo.

– Ska vi få till stånd en ny bluesfestival redan i år krävs sponsorer från andra håll utöver kvällens intäkter, men det här är jättekul, förklarar han vidare.

Av de fem band som ställt upp utan gage kvällen till ära är Micke Mojo Nilsson Band sist ut. "Shake that bluesy ass!" ropar Mojo och visar tillsammans med bandet var skåpet ska stå. Bluestonerna flödar lekande lätt och tung-gunget känns i varenda cell. Sista bandet är väl också vad publiken längtat mest efter att höra, då de sluter upp och svänger med. Och visst sitter musiken som en smäck i hjärtat hos dem som kommit för att lyssna och bekräfta att Östersunds bluesfestival förtjänar en framtid.

Mer läsning

Annons