Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödgala ger liv åt föreningshus

Hackåsborna fortsätter att kämpa för föreningshusets framtid.

På lördag arrangeras en stor fest till förmån för huset.

Annons

Precis som många andra bygdegårdar i landet brottas föreningshuset i Hackås med sin ekonomi. Det stora huset kostar mycket att värma upp och titt som tätt uppstår renoveringsbehov.

2007 ordnade byn den första stödgalan, eller höstfest som byborna själva kallar det, till förmån för huset. Och sedan dess har stödgalan blivit ett återkommande inslag varje höst. Föreningen har bland annat kunna köpa in en bergvärmepump samt renovera husets kök tack vare intäkterna från tillställningarna.

På lördag är det dags för årets upplaga av höstfesten. Den här gången är förhoppningen att runt 30 000 kronor ska samlas in till huset. Byborna lockas med en trerättersmiddag, dans – och en stor dos underhållning.

– Genom åren har vi haft olika teman på festerna. Den här gången är temat musik och det är vi som står för underhållningen, säger Annica Persson, styrelseledamot i föreningshusets styrelse och en av initiativtagarna till lördagens evenemang.

Tillsammans utgör Annica Persson, Joanna Cardegren, Malin Ivarsson, Catharina Odén, Cecilia Rönnström och Anna Öberg showgruppen som ska uppträda på lördag. De kommer bjuda på allt från musikal, filmmusik och schalgers till rock och pop – och kanske ett och annat danssteg.

– Alla kan göra någonting för sin by och det här är vårt sätt, säger Annica Persson.

De sex tjejerna har repeterat på allvar sedan i julas. Förutom att välja låtar och öva koreografi har de jobbat hårt för att samla ihop passande kläder, skor, accessoarer och peruker. En liten spelning har de hunnit med under året, men aldrig inför så stor publik som det blir på lördag.

– Det ska bli läskigt att stå på scenen inför allihop! Men samtidigt ska det bli väldigt roligt, säger Malin Ivarsson.

Och efter nästan ett års repetitioner hoppas de sex tjejerna att de ska kunna fortsätta uppträda även efter höstfesten.

– Både scenen och ljud- och ljusanläggningen är mobil, och jag hoppas verkligen att de får fler uppdrag i framtiden, säger Kent Karlsson, som står för det tekniska under lördagens show.

Höstfesten arrangeras av byggnadsföreningen Hackås föreningshus, föreningen Haldo med stort H, NVB och Estrad norr.