Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödet behövs nu

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M), är kanske mest känd för att hon som minister inte lagt en enda proposition sen hon tillträtt, trots att långtidsarbetslösheten ökat sen de borgerliga tog över.

35 000 ungdomar har gått arbetslösa i mer än sex månader. Här har vi en av valets nyckelfrågor. Få väljare kan tycka att dagens situation är bra.

Men Svantesson är påfallande nöjd. Regeringen har infört YA-jobben efter en överenskommelse med facken och arbetsgivarna.

Det är i grunden ingen dum idé, ett tag försökte sossarna kalla det Löfvenjobb, eftersom han kom med idén som ordförande i IF Metall. Problemet är att det bara blivit 260 YA-jobb i hela Sverige så här långt.

Här framträder skillnaden mellan de två stora partierna tydligt. När resultatet av en åtgärd som YA-jobben är uppenbart otillräckligt, så sitter de borgerliga nöjda.

Socialdemokraterna lägger sex miljarder på 90-dagarsgarantin och 32 000 traineejobb i vård, skola och omsorg. Det är en ambitiös satsning som kommer att få ut många i jobb snabbt.

De borgerliga har haft åtta år på sig att lösa det problem de borgerliga 2006 kallade massarbetslöshet. I dag tar man inte ordet i sin mun trots att läget försämrats sen dess.

Svante Säwén