Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd demokratin - inte nationalismen

Våldet i Ukraina tar sig allt värre former. Vem som stått för morden på några demonstranter är faktiskt inte helt lätt att utreda. Klart är ändå att protesterna utgår från en nationalism som i alltför hög grad har tagit sig högerextrema uttryck.

Faktum är att EU har lekt med elden när man erbjudit ett avtal med Ukraina som kunde förväntas öka konflikten i det delade landet. Sveriges Carl Bildt (M) har tyvärr en något tvivelaktig roll här. Han verkar vara fast i det kalla kriget.

Men samma syn finns långt in i socialdemokratin. I Aftonbladet (ob S) skriver Daniel Swedin om Ukrainas avtal med Ryssland som "en oroande illustration av Rysslands maktanspråk".

Sanningen är snarare att vare sig Ukraina eller Ryssland tjänar på att bryta invanda handelsvägar.

Både Ukraina och Ryssland skulle behöva öka handeln med EU. Mot det borde EU:s engagemang riktas.

Avtalet med Ryssland kombinerat med de stora bidrag som räddade Ukraina från konkurs lugnade också opinionen.

Demonstrationerna tog fart igen när hårda lagar infördes mot demonstranter som fanns kvar. De har beskrivits som drakoniska.

I svensk press har talats förbud mot att hindra parlamentariker inträde till parlamentet. Det låter fullt rimligt i mina ögon. Förbudet mot maskering i demonstrationer finns också i Sverige. Och kravet att registrera mobiltelefoner är i varje fall ett krav som svensk polis skulle uppskatta.

Däremot är det helt sant att de lagar som nu införts mot ärekränkning måste ses som hårda inskränkningar i yttrandefriheten som förtjänar att kritiseras av både EU och Sverige.

I den mån fredliga demonstrationer syftar till ökad demokrati förtjänar de vårt stöd. I den mån de syftar till att stödja en splittrande nationalism bör de inte stödjas.

Svante Säwén