Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd de strejkande

Både järnvägen i stort och facket har lite otur när strejken på området bryter ut efter en vecka där landets tågtrafik haft stora problem redan utan strejk.

Jag ska heller inte, även om dagens underhåll av både kontaktledningar och strömavtagare nog kan ifrågasättas, låtsas som om en kontaktledning som orsakar brand i ett ställverk inte skulle ha kunnat hänt på det sammanhållna SJ:s tid.

Men jag vågar påstå att det hade blivit mindre dramatiskt för resenärerna.

Det åskådliggörs av den notis jag läste i SvD i söndags, om hur ett tåg blir stående 40 meter från perrongen i Hallsberg. Det tar tre timmar i värme och med överfulla toaletter innan passagerarna kommer av tåget. I ett sammanhållet SJ hade man haft möjlighet att dra tåget in till perrongen på några minuter.

Vid tillbud märks komplexiteten i systemet tydligast. I den mån något blivit billigare – vilket verkligen kan ifrågasättas – så går det i alla fall ut över resenärerna.

På detta kommer så strejken på järnvägen i södra Sverige. Där har företaget Veolia vunnit en trafikupphandling där man lagt sig så lågt att man är tvungna att slå mot personalens villkor för att klara trafiken.

Resultatet av att splittringen gör järnvägen mindre rationell, är att man måste ta igen det genom att slå mot de anställda.

Vis av erfarenheten kan jag säga att det inte alltid helt enkelt att bena ut orsaken till fackliga strider.

Även i detta fall talar arbetsgivare och fack olika språk. Facket Seko visar åskådligt hur den personal av lokförare och tågvärdar som sägs upp, erbjuds att söka om sitt jobb med deltid, något tågvärdarna inte kan leva på. De vill skapa en anglosaxisk form av låglönearbetsmarknad.

Arbetsgivarna i Almega pekar i sitt pressmeddelande i går på hur välbetalda lokförarna är. Den här gången säger man inte ett ord om  att man vill att personalen ska jobba varje helg.

När strejken varslades var man ärligare. Då skrev Almega irriterat: Vidare innebär det lokala avtalet att alla anställda har rätt att vara lediga varannan helg. De ser en självklar rättighet som ett problem.  Stöd strejken