Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholm Voices proffsiga vokaljazz

Precisionsslipad stämsång och formidabla röster. LO Rindberg ser Stockholm voices ute på sin allra första turné på Jazzköket torsdag kväll.

Annons

Plötsligt gör en ny vokaljazzgrupp entré på den svenska jazzscenen. Stockholm Voices heter den med högt föredöme i New York Voices och med inspiration från tidiga förebilder som Manhattan Transfer och Singers Unlimited.

Ute på sin allra första turné landade Stockholm Voices på torsdagskvällen i Jazzköket i Östersund, där publiken fick avnjuta en förträffligt tight och svängig kvartett jazzvokalister ackompanjerad av en lika svängig instrumentalkvartett.

Det var ett framträdande präglat av äkta musikalisk glädje uttryckt i precisionsslipad stämsång av formidabla röster. Något liknande har vi inte hört på svensk hemmaplan sedan Gals and Pals gyllene dagar och det är ju snart ett halvt sekel sedan.

Då hette två av frontfigurerna Lasse och Kerstin Bagge och minsann sitter det inte en Bagge med även i denna ungdomliga supergrupp. Det är pianisten Carl Bagge, som tillsammans med saxofonisten Klas Lindquist, basisten Niklas Fernqvist och trummisen Daniel Fredriksson ger de fyra förträffliga vokalisterna det allra bästa instrumentalstöd.

Det är en utomordentligt vältrimmad vokalkvartett, som i Gunilla Törnfeldts sångarrangemang var och en får ge sitt mycket individuella uttryck; Jakob Sollevi, Alexander Lövmark, Maria Winther och Gunilla själv.

Repertoaren är huvudsakligen baserad på det material som Monica Zetterlund en gång spelade in tillsammans med Bill Evans under skivtiteln Waltz for Debby, men högst personligt tolkat av Stockholm Voices. Fast här bjuds även en och annan favorit ur American Songbook och något slagnummer ur förebilden New York Voices låtlista.

Till höjdpunkterna i programmet hör gruppens framförande av "Come rain or come shine", "Some other time", men framför allt av den fartfyllt svängiga "Let's face the Music". Vi lär så småningom få höra det här på den skiva, som Stockholm Voices står i startgroparna för att spela in.

Låt oss hoppas att Stockholm Voices blir en långlivad vokaljazzgrupp, för en sådan har faktiskt saknats på svenskt plan sedan Gals and Pals dagar.