Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholm ska inte ha det vattenkraften ger

Tack för debattinlägget om våra bygdemedel. Utbyggnaden av våra älvar har väsentligt påverkat både naturförhållandena och fisket. Man har visserligen fått yttra sig före utbyggnaderna – men yttranden om svårigheter för samerna och deras näring liksom hur fisket drabbas lämnades åsido.

Genom Anders Selander har jag fått veta att Ajauredammen i Umeälven berörde fyra sjöar. Utbyggnaden innebar intrång i naturen och försämrat fiske. Spångselebörtingen t ex försvann helt. Dämningen var på ca 20 meter.

Går vi till Suorvadammen i Lule älv så ligger regleringsnivån på 423-457 meter. Dammen innehåller 5 900 miljoner kubikmeter vattenmängd, eller 2 tredjedelar av Vänerns vattenmängd. Fem sjöar dämdes. 12 000 hektar lades under vatten vilket innebar att renbetet inte räckte till. Ett par familjer Blind flyttade då till Härjedalen där det sedan varit ständiga kontroverser mellan rennäringen och skogsägarna. Orsaken? – Naturligtvis Suorvadammen!

Vi kan fråga oss vad som sker om dammen skulle brista. Men svaret är hemligstämplat. Dammen går inte att försäkra – skadesumman skulle uppgå till ca 50 miljarder kronor.

Vi frågar oss: var beskattas den enorma energi som dammarna producerar? Jo – i Stockholm! Där betalar Vattenfall både kommunal- och landstingsskatt.

Om SCA skulle avverka ett år här i Jämtland för 20 miljoner – var betalas skatten? Jo – i Stockholm!

SCA liksom Vattenfall har sina huvudkontor i Stockholm, och där huvudkontoret ligger betalas skatten. Den lagen borde skrivas om.

Det enda lilla som tillfallit Jämtland är bygdemedlen. Och nu ämnar också dessa att dras in. Sover våra riksdagsmän? Eller följer de inte med vad man ”tvittrar” om i riksdagshuset? Vill ni veta – så läs Vattenverksamhetsutredningen (SOU 2014:35). Där kan ni läsa innantill att bygdemedlen ska avskaffas!

Inte ens kraftverkens fastighetsskatt får stanna i Jämtland. Beloppet ligger på 750 miljoner! Ragunda, en av Sveriges fattigaste kommuner har nio kraftverk! Låt oss tänka på den kommunens bärkraft om den finge ta del av fastighetsskatten.

I Norge berövas inte glesbygden på vad naturen skänker – därför ser vi levande skolväsen, kultur mm i hela Norge.

Varför skrivs det inte mer och debatteras mer om dessa frågor? Ni riksdagsmän får ryta till! Vi inväntar svar per omgående! Vi har valt er och kräver att ni reagerar!

Berta Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel