Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholm och Åre söker OS

Stockholm och Åre kommer att söka vinter-OS 2022.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, meddelade på måndagen att en avsiktsförklaring kommer att lämnas in.

Om de fortsatta utredningarna visar att projektet håller kommer en ansökan att lämnas in till IOK den 14 mars 2014. Ansökan ska sedan fördjupas i januari 2015, och då ska också frågan om statliga ekonomiska garantier vara behandlad, skriver TT.

Enligt förslaget koncentreras OS till Stockholmsområdet. Endast åtta alpina grenar, störtlopp, super-G, storslalom och kombination, skulle avgöras i Åre.

För att kunna genomföra slalomtävlingar i Stockholm måste dock Flottsbrobacken i Huddinge få en dubbelt så stor fallhöjd, upp till 210 meter, skriver Hägglund i utredningen. I Flottsbrobacken, samt i Huddingebacken, skulle freestyle och snowboard avgöras. I Flottsbro skulle även en backhoppningsarena byggas.

Det finns flera tilltänkta platser för skidor och skidskytte och i förslaget om var de stora issporterna ishockey och konståkning ska avgöras finns Globen, Tele2 Arena och Friends som tänkbara alternativ.

Östersund visade intresse för att arrangera skidskyttet, men nobbades i utredaren Jöran Hägglunds förslag.

Beslut om vinter-OS 2022 tas av IOK den 31 juli 2015.

Almaty i Kazakstan och Lviv i Ukraina har bekräftat att de söker vinter-OS 2022, och Oslo sade i förra veckan att man hade för avsikt att lämna in en ansökan. Det har även sagts att Peking, i samarbete med Zhangjiakou, kommer att söka spelen.