Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stocke Titt fortsätter med samma kulturkoncept

Efter konkursen har Stocke Titts öde varit ovisst, men nu fortsätter den nye arrendatorn att driva verksamheten och Kjell Strömberg arbetar kvar. I tisdags hölls debatt om hembygdsgårdens framtid.

Annons

Efter Kjell Strömbergs konkurs har det varit viss oro hos dem som brukar förlägga sina evenemang till Stocke Titt. Men med de nya arrendatorerna Andreas och Linda Andersson kommer anläggningen att drivas vidare och Kjell Strömberg finns kvar med ansvar för kulturevenemangen.

I tisdags kväll hölls en debatt om Stocke Titts betydelse och framtid. Inbjudna av Frösö Hembygdsförening var representanter för Frösö församling, länsstyrelsen och Jamtli. Närvarande var också den förre och de nuvarande arrendatorerna.

Den förre arrendatorn Kjell Strömberg är lite besviken efter debatten.

– Hembygdsföreningen har fått upp ögonen för hur viktigt Stocke Titt är, och de hade bjudit in folk som kan vara intresserade. Men det blev inte riktigt som jag trodde. Jag hade hoppats att man mer skulle diskutera helheten. Så blev det inte.

– Min tanke har varit att Stocke Titt skulle kunna bli ett mat- och kulturcentrum, men det kom inte upp. Det som bestämdes var att Jamtli ska försöka hjälpa till på något sätt, konstaterar Kjell Strömberg.

Han berättar vidare att nästa träff blir tisdagen den 16 november, då Ulf Nilsson från Vasallen redogör för vad som händer i Frösö Park och då även Bert Sjödin medverkar.

Om framtiden säger Kjell Strömberg:

– Det ser ut som att de nya arrendatorerna kommer att driva Stocke Titt på samma sätt som jag har gjort, utan att ta ut någon större hyra vid kulturarrangemangen.

Vad blir det för evenemang på Stocke Titt framöver?

– Las Divas kommer att ha två julkonserter, och Birka har hört sig för. Nästa år blir det utställningar, och konsert i samband med utdelningen av Karl-Fredrik Jehrlanders stipendium. Det kommer säkert fler bokningar.

Ambjörn Sandler, ordförande i Frösö hembygdsförening, är nöjd med debatten.

– Det känns bra, vi är nöjda. Det var idégenererande och synpunkter bearbetades. Ett första avstamp för att för att utveckla planer. Vi har ju alla sammanfallande intressen men olika utgångspunkt.

Ordföranden berättar att ett beslut som togs är att det ska satsas på museet.

– Det ska bli ökad tillgänglighet och man ska se på kåkens kvalitet och så vidare. Museet ska innehålla sådant som associerar till Frösön. Nu är det ett hembygdsmuseum av mer allmän karaktär, som beskriver hur man levde förr. Vi fortsätter med förstudier av museet, tillsammans med länsmuseet och länsstyrelsen.

Ett antal förslag framkom vid debatten, bland annat idén om återuppväcka "Frösö open".

– Det var ett förslag från kyrkan. Ett öppethussatsning som inbegriper ett antal platser och företeelser på Frösön, till exempel kyrkan, Sommarhagen och Stocke Titt, förklarar Ambjörn Sandler.

Han berättar att även Stocke Titt som varumärke diskuterades.

– Det har varit en svår period, men vi har förstått hur viktigt Stocke Titt är, hur stor betydelse det har hos gemene man. Men vi måste också förnya oss, för att attrahera de yngre.