Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnspäckad jazzsäsong

/
  • ”Vår nya Monica Zetterlund”, har vissa jazzkritiker sagt om Nina Ramsby. 4 februari kommer hon och Ludvig Berghe Trio till Östersund. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Vår nya Monica Zetterlund”, har vissa jazzkritiker sagt om Nina Ramsby. 4 februari kommer hon och Ludvig Berghe Trio till Östersund. Foto: Ulrika Andersson
  • Lars Jansson.
  • Mathias Algotsson.
  • Daniel Tilling.
  • Lasse Hörnfeldt och Leif Olsson, två lokala jazzgiganter, möts på Gamla Teatern 25 februari. Foto: JOhan Garrett Short
  • Jazzsäsongen avslutas 29 april med danska Sinne Eeg, som sjunger tillsammans med High Coast Jazz Orchestra under ledning av Fredrik Norén. Foto: Robin Skjoldborg
  • Jesses New Orleans Band inleder vårsäsongen med traditionell jazz nu på lördag. Foto: katarina tidholm
  • 15 april sjunger Decibel sånger av George Gerswhin tillsammans med Andreas Pettersson Band och Daniel Tilling.  Foto: ulrika Andersson

New Orleans Jazz, stjärnpianister, storband, framstående jazzsångerskor, supergitarrist med kammarkör och lokala jazzstorheter.

Jazz i Jemtlands vårprogram är ovanligt innehållsrikt och stjärnspäckat.

Annons

Åtta konsertkvällar med välmeriterade och internationellt kända jazzmusiker kommer Östersundspubliken att bjudas på.

Redan i övermorgon lördag drar jazzsäsongen igång med ett gästspel av Jesses New Orleans Band, som spelar genuin New Orleans Jazz. Bandet har framträtt på festivaler runt om i världen och anses vara ett av de bästa i sin genre.

Om Jazz i Jemtland startar sitt vårprogram med jazzens rötter, så blir kontrasten stor till följande program torsdag 4 februari, då man med Nina Ramsby och Ludvig Berghe Trio slår ett slag för den samtida svenska jazzen. Den här musikerkonstellationen har fått mycket uppmärksamhet på senare tid och lockat stor publik.

Flera svenska stjärnpianister gästar Jazz i Jemtland under våren. Först ut är Lars Jansson torsdag 18 februari. Han framträder med en lokal trio bestående av Lasse Ericsson, bas, Tomas Nyqvist, trummor, och Roy Okutani, trumpet.

Den 25 mars återkommer virtuose Mathias Algotsson, som gjort flera tidigare succékonserter i Jämtland. Nu kommer han med en trio och en ny jazzsångerska, Emily McEwan, som väcker stora förväntningar.

Den tredje välkände pianisten som framträder i Östersund under våren är Daniel Tilling och han spelar tillsammans med en riktig supergitarrist, nämligen Andreas Pettersson, samt Martin Sjöstedt, bas, och Johan Löfcrantz, trummor.

Vid konserten den 15 april samverkar kvartetten också med lokala kören Decibel, en blandad kör med 25 röster i ett program med musik av George Gershwin.

Från vår grannstad Trondheim kommer de bästa jazzmusiker som Jazzlinjen vid Konservatoriet där förfogar över. Nämligen Bjøn Alterhaug Quintet med bland andra John Pål Inderberg på barytonsax. Det kommer garanterat att svänga om den konserten på Gamla Teatern den 11 mars.

Svänger gör det förstås också om High Coast Jazz Orchestra under ledning av trumpetaren Fredrik Norén som avslutar jazzsäsongen i Östersund den 29 april med danska sångerskan Sinne Eeg.

Men så ska vi inte glömma en konsertkväll med våra förträffliga lokala saxofonister Lasse Hörnfeldt och Leif Olsson, som har ett helt långt musikerliv i jazzens tjänst bakom sig. Torsdag den 25 februari möts de på jazzscenen i Gamla Teatern uppbackade av Lasse Ericsson, Tomas Nyqvist och pianisten David Vessby.

Ja, jazzintresset ökar i Östersund och det gör följaktligen också utbudet av jazzkonserter.

– Jag är jättenöjd med den gångna säsongen och nu ser jag fram emot en riktigt fin vårsäsong, säger Jazz i Jemtlands ordförande Bo Cederberg. Han framhåller, att samarbetet med och stödet av Estrad Norr och Klubb SAM gör det möjligt att både bredda repertoaren och göra större konsertsatsningar.

– Vi försöker blanda gammalt och nytt och så många smakriktningar som möjligt. Alla jazzvänner ska få något, säger Bo Cederberg, som basar för en jazzförening med över 400 medlemmar.

Mer läsning

Annons