Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnmatcherna fortsätter i Strömsund

Besöket från Skellefteå och stjärnmatcherna i Strömsund kommer att fortsätta.
– Vi har precis skrivit ett nytt treårsvatal, berättar Sten Strömgren inför måndagens match.

IFK Strömsunds hockeysektion laddar som bäst för ännu en stjärndrabbning i Dunderhallen. Måndagens träningsmatch mellan Skellefteå och MoDo lär locka nästintill fullsatta läktare.

– Det känns otroligt hedrande att få arrangera en sån här match för åttonde året i rad. Ännu roligare är det att lagen är så nöjda över besöket i Strömsund, menar Strömgren.

Premiäråret 2007 var mer ett test, med Trondheim som motståndare. Sedan har IFK Strömsund haft två treårsavtal med Skellefteå, där laget mött svenska elitseriekollegor.

Skälet till att Skellefteå – som varit i SM-final i fyra år i rad och vunnit två raka guld – årligen väljer Strömsund för sitt septemberläger, är en storsponsor.

– Visst är Engcon (ett Strömsundsbaserat företag som inriktar sig på tillbehör till grävmaskiner och som är världens just nu ledande tillverkare av tiltrotatorer) en jättestor anledning. Det ingår i kontraktet att Skellefteå ska förlägga ett försäsongsläger per år i Strömsund.

Går det att mäta vad besöket av Skellefteå ger Strömsund?

– Det finns en formel som är beräknad till antalet besökare, men exakt hur mycket är nog omöjligt att säga. För oss är det i alla fall livsviktiga pengar och för hockeyn är det en bra draghjälp.

Märker ni någon hockeymässig effekt?

– Ja, från och till. I samband med matcherna blir det alltid en hausse. Vi ser ett ökat intresse.

En sådan träning blir det under måndagseftermiddagen, där ungdomar mellan 10 och 14 år får köra en timme tillsammans med stjärnorna i Skellefteå.

Årets motståndare blir alltså MoDo, med den förre Skellefteåtränaren Anders Forsberg som högst ansvarig. Forsberg kommer till Strömsund med ett lag som utvecklats sedan i fjol.

– Vi åkte ut så fort i slutspelet att vi har haft tid att investera, tid att förbereda oss. Det känns som att vi har en starkare grupp i år, säger Anders.

Har du hittat den identitet du vill ha i laget?

– Ja, sakta, men säkert. Vi tog ett stort steg i fjol och lade om mycket i träningen. Skridskoåkningen och en förstklassig arbetsinsats är det jag framför allt vill ha i laget.

Forsberg har även påbörjat jobbet med att få in fler närområdesspelare i MoDo.

– Det finns inte ekonomiska resurser att värva så mycket som MoDo gjort de senaste åren. Man måste börja den resan att hitta talanger, helst från den egna regionen.

Årets MoDo-trupp innehåller nio spelare från Ångermanlandsområdet och totalt 14 spelare som genomgått hockeygym.

– Det är en jättebra siffra. Det kommer att komma ännu fler talanger framöver eftersom vi har otroligt bra J18- och J20-lag.

Vilka spelare har varit bäst under försäsongen eller tagit stora kliv?

– Mattias Ritola och Simon Önerud har varit väldigt bra och Samuel Pålsson verkar ha fått en nytändning. Linus Ullmark och Andreas Kempe, ja det finns många.

Anders Forsberg kommer att tvingas lämna två, kanske tre spelare hemma i Ö-vik inför måndagens match. Nämnde Mattias Ritola och Jonas Arnelöv är definitivt borta medan Joonas Nettinen ska testas strax före avresa.