Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnhästen gör svensk comeback i Östersund: "Han är ännu bättre än i fjol"

Inte nog med att det vankas Kallblodsderby och V86-spel.
Östersundstravets onsdagstävlingar förgylls av att landets största stjärna efter Järvsöfaks gör comeback på svensk mark.
– Visst är Månprinsen A.M. den bästa häst jag kört, säger tränaren och kusken Gunnar Melander, 69.

Den 9-årige Ångermanlandshästen Månprinsen A.M. har inte startat på en svensk travbana sedan i augusti förra året. Anledningen är att delägaren och skötaren Anna-Maria Öberg efter en incident vid en tävlingsdag blev avstängd i nio månader från svenska travbanor. Då beslöt ägarkonstellationen att inte heller hästen Månprinsen A.M. skulle starta i Sverige under den tiden.

– Det är överspelat nu, och inget jag vill älta längre. Nu ser vi bara framåt, säger Gunnar Melander.

Månprinsen A.M. har i stället härjat friskt på norska och finska travbanor. I år har det blivit sex segrar på åtta starter.

Senaste starterna var vid ett lopp med försök och final i finska Härmä i slutet av juni. Efter vinst i försöket var Månprinsen A.M. tvåa i finalen på 1.20,0/1609 m.

– Jag tar på mig skulden för att vi inte vann. Vi låg för länge i rygg på Vitter (som vann Elitkampen på Solvalla), som jag trodde var farligast. Därför hann vi inte riktigt fram till Jorma Kontios Jokivarren Kunkku.

928 000 kronor har Månprinsen sprungit in under 2016 – totalt finns 5,6 miljoner på kontot.

– Jag vet inte om hästen blivit ännu mer härdad över just loppen utomlands, men utvecklingen har i alla fall fortsatt i rätt riktning. Månprinsen känns ännu bättre än i fjol, säger Gunnar Melander.

– Han har blivit mycket bättre att resa med också. Nu fungerar allt perfekt.

Melander kan på onsdag ta sin tredje seger i Sven O Perssons Minne – med 150 000 kronor i förstapris. Månprinsen A.M. vann både 2013 och 2014. I fjol vann norske Tekno Odin.

Gunnar Melander har totalt fyra segrar i minnesloppet. 1983 vann han med sina gamla stjärna Lapp Nils, och året efter med Jahnilla.

– Månprinsens form är bara bra trots en månads tävlingsuppehåll. Det ska inte vara något problem.

Efter starten i Östersund väntar förmodligen Nordisk mästerskap på Åland för Månprinsen. Därefter matchas det mot SM på Bergsåker.

Startlista, Sven O Perssons Minne, 2140 m auto: 1) Tyri Svarten - Torbjörn Jansson, 2) Kringelandtellus - Vidar Tjomsland, 3) Järvsörappen - Jomar Blekkan, 4) Junifaks - Öystein Tjomsland, 5) Myllarfaks - Ingvar Nyberg, 6) Hulte Magnus - Ulf Olsson, 7) Mel Odin - Micael Melander, 8) Storm Odd - Örjan Kuhlström, 9) Krusen - Michael von Krusenstierna, 10) Trippa Undan - Oskar Kylin-Blom, 11) Månprinsen A.M. - Gunnar Melander.