Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnfall i friskolebranschen

Den svensk som hade de högsta kapitalinkomsterna 2012 var varken någon av H & M-koncernens arvtagare eller finansmannen Fredrik Lundberg. Det var Barbara Bergström, grundare av friskolekoncernen Internationella engelska skolan, IES. Att hon toppade listan berodde på att hon sålde en stor del av sin koncern till amerikanska riskkapitalister med en reavinst på 690 miljoner.

Den här veckan figurerar hon i brittisk media i ett sammanhang som kan betyda slutet för försöket att exportera det svenska friskolesystemet till Storbritannien. Under torsdagen presenterar den engelska motsvarigheten till Skolinspektionen, Ofsted, en rapport som underkänner kvaliteten på undervisningen i friskolan IES Breckland, som tillhör Barbara Bergströms imperium.

IES Breckland var Englands första vinstdrivande friskola. Det gör Ofsteds tillslag till en stor och pinsam prestigeförlust för David Camerons konservativa regering. Framför allt är det ett tungt bakslag för utbildningsminister Michael Gove, som gjort friskolor av svensk modell till sin profilfråga.

Före tillslaget mot Breckland har två andra friskolor tvingats stänga på grund av kvalitetsbrister. På en tredje pågår en polisutredning mot rektorn som misstänks för att ha försökt dryga ut skolans inkomster med falska fakturor.

Engelsmännens misstänksamhet mot vinstdrivande friskolor växer följaktligen.

En intressant fråga är vad som fick utländska investerare att betala 690 miljoner för delar av Barbara Bergströms skolkoncern. Skolpolitikern Bo Winander i Järfälla, där IES finns, har sin teori klar: IES har framgångsrikt rekryterat studiemotiverade elever med högutbildade och engagerade föräldrar. Det har skapat grunden för en lugn skolmiljö som gett bra resultat, trots att klasserna varit större och lärarna färre än i andra skolor. Det är det sistnämnda som har gjort att IES haft lägre utgifter än andra skolor och som skapat utrymme för en årlig vinst på 7 procent av omsättningen.

Man kan förstås tycka att allt är frid och fröjd om eleverna trivs och gör bra ifrån sig. Men skolpolitikern i Järfälla tycker inte det. Även eleverna i IES skulle ha nytta av mindre klasser, fler behöriga och bättre betalda lärare, resonerar han. Han hoppas att IES föräldraråd och lärare, nu när de vet vilken vinstmaskin deras skola är, börjar ställa krav på mer resurser till eleverna.

De pengar som IES sparat genom att ha ovanligt stora klasser och ovanligt få lärare har inte bara bidragit till Barbara Bergströms växande förmögenhet utan sannolikt också till att hon utsågs till Årets företagare 2009 och Årets entreprenör 2013.

Så kan det gå.

Skolpolitikern Bo Winander är för övrigt folkpartist.