Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stisse Åberg: Så ska Gefle IF tämja Fotbollssveriges snyggaste Storsjöodjur

Räkna med att den jämtländska tikitakan kommer att breda ut sig på Gavlevallen lördag eftermiddag som Fjällbrynts messmör.

Jag gillar Fotbollssveriges snyggaste Storsjöodjur.

Vem gör inte det?

Sedan är det en annan sak att jag gillar Oremål bättre.

Vem gör inte det?

Östersund sveper fram i allsvenskan; självsäkert, närmast sorglöst och absolut vinnande.

Gefle IF letar sig själv lite överallt; på olika gräsunderlag, under både början och slutet av matcher – och i olika lagdelar.

Eftersom fortsättningen är en upptrappning av spelschemat – Häcken borta på torsdag, IFK Göteborg hemma måndag 2 maj, sedan Elfsborg och Malmö borta – måste GIF börja hitta rätt.

Och det redan nu.

Segern mot Gif Sundsvall kunde ha blivit en vägvisare i tabellen och över säsongen, men stukades av den svanesång som Kevin Walker brast ut i när den förra hemmamatchen tog slut.

Fyra saker, och säkert några till, kommer att bli oerhört avgörande i matchen mot Östersund.

1) Tränaren Roger Sandbergs förmåga att skicka ut ett fysiskt hett, men mentalt iskallt lag – tvingas man dansa Östersundssamba måste man veta när det är dags att trycka på stoppknappen på dvd-spelaren.

2) Tränaren Roger Sandbergs fingertoppskänsla när det gäller laguppställningen. Hittills har den enda ändring GIF gjort med hjälp av bredden i årets trupp varit att växla vänsterback mellan matcherna, andra skiften har berott på skador. Men det finns exempelvis en oförlöst kompetens i Kwame Bonsu på mittfältet. Vågar vill Sandberg prova med denne i stället för Anders Bååth, och inte bara när en resultatändring krävs..

3) Gefle IF:s förmåga att ta udden av Östersunds bollrullande när man närmar sig straffområdet – och såra med fart och tyngd i de egna attackerna.

4) Johan Oremo. Sjuk senast mot Jönköping. Fyra omgångar in i en målglad allsvenska har GIF gjort fyra mål. Det är Oremålen som saknas. Där kan ingen säga emot.

Att tämja Storsjöodjuret är som att rida på en drake – men det är ett vilt och vågat jobb som måste göras.

Över till något knastertorrt, men alltid lika hett.

Lagom till den här matchen, och framför allt med anledning av de två sista, sena och sura förlusterna i slutminuterna, finns det anledning att rensa i en mytbildning som spänner över flera steg.

Tappar Gefle IF ofta poäng i slutet av matcherna?

Är Gefle IF alltid en förlamad förlorare när minut 90 närmar sig.

Är Gefle IF svagare än andra lag i matchslut?

Ja...och nej.

Framför allt är svaret att GIF egentligen går plus/minus-noll på poäng i matchavgörande mål som kommer sent.

Den här säsongen ligger man på minus 1, efter att ha tappat ledning mot Djurgården – och tappat en oavgjord match mot Jönköping.

Men samtidigt: Mot Helsingborg i premiären kvitterade Simon Skrabb i 79:e minuten – och mot Gif Sundsvall avgjorde Dioh Williams i 85:e.

Ungefär samma händelseförlopp var det i fjol, när åtta GIF-matcher på något sätt avgjordes under sista kvarten – och totalt hamnade GIF där på en förlorad poäng.

Så det där hänger ihop med känslor. Borttappade poäng smärtar mer än sent inspelade.

Därmed inte sagt det självklara.

Ett Oremål i den 79:e, 83:e eller 87:e är ett Oremål.

De behövs alltid.

De är alltid lika välkomna.

Man kan helt enkelt inte få för många av dem.

LÄS ÄVEN: Östersunds-Postens reporter Martin Nilsson: ÖFK har mycket – förutom en matchvinnare?

LÄS ÄVEN: Gefle IF-backen: "Jag var rädd att få sparken när skadebeskedet kom"

MISSA INTE: Kanondebut av Gefle IF:s nyförvärv – mål redan efter 15 minuter