Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Olsson

Stina Olsson, känd som Kjol-Stina, har avlidit.

Annons

Hon föddes 1911 i Kjoland, Kall och fick tidigt lära sig hur man levde i en avsides belägen fjällby, där det gällde att vara både praktisk och händig, något som Stina hade stor nytta av hela sitt liv. På 30-talet arbetade Stina som vårdbiträde på Östersunds lasarett, men hon slutade då hon gifte sig med Olle Olsson. De brukade därefter Olles fädernegård i Kjoland tills de år 1944-45 flyttade till Kallrör. Stina arbetade sedan nitton år som kokerska vid byns skola.

Stina gav sig gärna i kast med många olika uppgifter. Hon målade möbler, tapetserade, sydde lapptäcken, stickade vantar och vävde. Hon tog körkort och skaffade bil vid 50 års ålder och deltog med framgång i älgjakten och sköt ett tiotal älgar. Vintertid tog hon sin skoter och åkte ut till någon sjö och fiskade.

Stina reste också till USA och besökte släktingar där. Hon tyckte sig klara engelskan hyggligt med de kunskaper hon i unga år förvärvat i en radiokurs.

Stina var medlem i Betelförsamlingen och ansvarade ända upp i hög ålder för kapellet Fridhem i Kallrör. Hon var en mycket duktig berättare och kunde som medlem i flera organisationer medverka med mycket uppskattade berättelser från sitt omväxlande liv. Hennes berättarbegåvning gjorde också att hon följde med som guide vid bussresor i Kallområdet och fick vara med i radioprogram.

Några år efter det Olle avlidit sålde Stina huset i Kallrör och flyttade till en lägenhet i Notvallens äldreboende där hon trivdes bra och intill hög ålder deltog hon i alla de aktiviteter som bjöds. De sista månaderna svek dock både krafterna och minnet. Hon fick då en mycket god vård av gruppboendet Norrskenets personal.

Med Stinas bortgång försvann en värdefull länk till en tid som få minns i dag.

Annons