Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Larsson

/

Annons

Berge

Stina Larsson, Berge, har avlidit i en ålder av 88 år.

Hon föddes i Måläng och var näst yngst i en syskonskara av fem barn varav tre dog i unga år. När hon var fem år flyttade familjen till morföräldrarnas släktgård i Berge, Lockne.

Stina och syskonen fick, som brukligt var, tidigt delta i gårdens alla sysslor och ta del i omsorgen av äldre generationer.

Stina och Olle gifte sig 1943 och fick tre söner, Rolf, Sören och Lars-Birger. Makarna hade dessutom förmånen att få dela ett långt och rikt liv tillsammans. Stina var mycket hemkär och tyckte om att jobba på gården trots att arbetet med jordbruket många gånger var både tungt och slitsamt. Hon fann alltid glädje i att umgås med släkt, grannar och övriga vänner. Hennes gästfrihet med välfyllda kakfat och skickliga kokkonst uppskattades av alla och en var som hälsade på i Lars Pers. Stina värdesatte bygemenskapen högt, var kunnig i byns historia och engagerad i dess utveckling.

Hon var ledamot i Lockne kyrkoråd under en period och hennes engagemang och goda kakor uppskattades vid servering av kyrkkaffe till förmån för olika insamlingar.

Hon fann också stor glädje och avkoppling i att väva och handarbeta. Hennes gröna fingrar fick trädgården att ge rikligt med blommor, grönsaker och jordgubbar som hon generöst delade med sig av. Åtskilliga var också de hinkar med bär och svamp som hon hämtade hem från skogens skafferi.

Sina sista decennier fann Stina och maken Olle glädje i att yngste sonen med familj övertagit gården. Det innebar en stor trygghet för Stina och Olle att ha dem så nära och dessutom få nöjet att aktivt ta del av barnbarnen Lina och Eriks uppväxt. De övriga barnbarnen såg också fram emot dagarna i Berge.

De sista åren fick Stina, på grund av sviktande hälsa, god och föredömlig omvårdnad på Ängegården i Brunflo.

Stina sörjs närmast av maken Olle samt sönerna Rolf, Sören och Lars-Birger med familjer.

Mer läsning

Annons