Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig Strängby

Stig kom 1950 från Västersgötland till Frostviken. Han började då som nyexaminerad lärare i Jormvattnet. Stig var mycket idrottsintresserad och en stor inspiratör.

I Jormvattnet var fotbollsintresset svagt och där fanns heller ingen fotbollsplan. Stig såg till att det blev en fotbollsplan och att det även blev ett fotbollslag. Fotbollsintresset från Jormvattnet smittade av sig till grannbyarna så ganska snart blev det matcher mellan byarna.

Stig stannade som lärare i 13 år. Sedan flyttade han till Gäddede där han tillträdde tjänsten som studierektor för att sedermera bli rektor. En tjänst som han hade ända fram till sin pensionering.

Stig var verklig en entreprenör. Han arbetade med att starta en idrottsförening i Jormvattnet. När han sedan kom till Gäddede fortsatte han med at utveckla idrotten där. Han var även en eldsjäl inom kulturens område.

Otaliga är de sidor om Frostviken han skrivit, redigerat samt utgett i tryck. I Hembygdsföreningens styrelse var han aktiv i många år. På senare tid arbetade han med att årligen utge Frostvikskrönikan i vilken många fick komma till tals med minnen och tankar. Krönikan var mycket uppskattad och efterlängtad.

Stig höll under 25 år invigningstalen vid Flyktingloppet och prisutdelningarna i Gäddede kyrka. En uppgift som var ett hedersuppdrag av rang.

Stig arbetade i flyktingloppskommittén mellan 1965 och 2000. För att kunna få en bättre skidträning i Gäddede så tog han också initiativet till att bygga ett elljusspår i Gäddede. Ett spår som många har haft glädje av och kanske i någon mån också bidragit till att flera ungdomar lyckats ganska bra i olika skidtävlingar

Kanotloppet After Race med start i Norge och målgång i Strömsund var Stig med att dra igång. Det är många flera tävlingar och aktiviteter som bär Stigs signum av vilka kan nämnas Jorm Runt som är sommarens stora begivenhet i Jorm och Midnattsloppet på Stekenjokk.

Som skolledare kände han ansvar för att eleverna skulle lyckas och personalen trivas. Många elever har gått vidare till högre utbildningar. Flera har gjort idrottsliga, akademiska och industriella karriärer. Stig gladdes när han såg sina forna elevers namn omnämnas i olika artiklar som handlade om deltagande i olika sportliga evenemang där många placerade sig bland de främsta. När någon av Frostviksungdomarna visade prov på att lyckas i akademiska karriärer eller inom industrin kände den gamle rektorn stolthet.

Stig blev ett med Frostviken. Vi som fick glädjen att vara en av hans vänner minns honom med värme och delar den sorg och saknad som Margot och barnen, barnbarnen och övriga Frostviksbor känner.

Även om hans namn så småningom kommer att blekna och kanske glömmas så kommer hans gärningar att alltid leva kvar.

Gusten Rolandsson