Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig lyfter fram en okänd Östersundskonstnär

Helge Asker (1903–1982) var under sin livstid ett välkänt och uppskattat konstnärsnamn i Östersund, men efter sin död har han blivit oförtjänt bortglömd. Det tycker Stig Wahlberg, som nu lyfter fram Askers konstnärskap i en utställning på sitt lilla galleri på Övre Katrinelundsvägen.

Annons

Utställningen på Galleri Eken hade vernissage samma dag som Konstens vecka drog igång, lördagen den 2 oktober. Tyvärr drunknade den lite grann i det enorma utbudet, tycker Stig Wahlberg.

– Konstveckan är en härlig manifestation men om man finns i utkanten av stan känns det inte riktigt som man är med fast man försöker.

Därför har Stig Wahlberg nu bestämt sig för att förlänga utställningen några veckor, så att fler ska få chansen att se den.

– Jag har alltid tyckt om Helge Asker, säger han. Här visar jag tavlor som jag äger själv men också en del som jag lånat in från Askers familj.

Helge Asker var född i Ångermanland men hamnade i Östersund genom militärtjänsten och blev kvar. Han gjorde sig ett namn som illustratör i tidningen "Jul i Jemtland" och han var också en duktig karikatyrtecknare som tidvis livnärde sig på att sitta utanför Expo Norr och Frösö Zoo och rita av människor.

– Jag tror inte att han någonsin ställde ut under sin livstid, men däremot hade Jamtli en stor utställning med hans konst 2004, säger Stig Wahlberg.

På Galleri Eken visas en del av Askers originalteckningar men främst oljemålningar. Det är ett friskt och färgstarkt måleri, ofta med fjäll och samer som motiv.

Åsa Eriksson Ahnfelt