Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig Göransson

Vår pappa Stig föddes söndagen den 19 januari 1941 kl 21.15. Mor Ellen kunde dock inte ringa hem med nyheten till familjen den kvällen eftersom telefonväxeln stängde redan klockan nio.

Stig växte sedan upp med mor och far Oskar, två systrar, sina farföräldrar och en faster med familj på gården Sve i Rörön. I byn Rörön var det på den tiden fullt av folk och tiden fylldes av skola och idrott samt jobb på gård och i skog. Det var en lycklig tid och familjen och släkten har sedan dess alltid stått honom varmt om hjärtat.

Efter realskolan i Svenstavik, där hans stora intresse för historia grundlades, fortsatte han sedan sina studier på läroverket i Östersund. Stig blev sedan rekryt på A 4 vilket var ett lyckokast för under efterföljande kadettskola i Jönköping träffade han nämligen sin älskade Eivor, vår mamma, som han lockade hem till Jämtland för nu 49 år sedan.

Flytten gick till gården Hammarn, där han först byggde ett krypin till sig och Eivor av farbror Karls lilla stuga och sedan byggde han ut till ett större hus till sina föräldrar. Han var så snäll, ingen möda var för stor när det gällde att hjälpa de som stod honom nära. På Hammarn har familj, släkt och vänner sedan haft många glada stunder.

Många underbara somrar har också tillbringats i Småland och på Öland och för ett antal år sedan införskaffades sommarhuset på Öland. Där har vi alla engagerats i olika projekt både i byggnationer och i trädgården och ett riktigt smultronställe har växt fram.

Efter avlagd studentexamen blev det vidare studier i Linköping och vid Socialhögskolan i Östersund och Stig öppnade redovisningsbyrå i Svenstavik. Stig var sedan unga år engagerad i föreningslivet och många är de föreningar som han skänkt sin lust och kunskap. Bland hans största intressen var släktforskning och lokalhistoria, vilket bland annat kom till uttryck genom hans engagemang i årskrönikan Berg och Åsarne.

I vuxen ålder gav han sig också in i kommunpolitiken i Bergs kommun. En komet på Centerhimlen stod att läsa i tidningen 1977 när Stig för Centerpartiet tog plats som ordförande i fritids- och kulturnämnden. Han deltog i de flesta nämnders arbete under kommande år och var även fullmäktiges ordförande i 18 år och kommunalråd i fyra.

När Stig var liten var drömmen att bli advokat och att hugga ved. På sätt och vis blev det så, då många fått både goda och handfasta råd i teori och praktik. Stig pensionerade sig från sin redovisningsbyrå och politiken för tio år sedan. "Äntligen", enligt mamma och oss, då hans arbetstakt många gånger var hög.

Nu fanns tid att spendera hela våren och sommaren i stugan på Öland och ägna tid åt resor och familj och de älskade barnbarnen. Hans intressen och engagemang i hembygden fanns förstås alltid kvar där historiska djupdykningar, lingonplockning och älgjakt alltjämt stod högt på listan. Han älskade trädgårdsarbetet vid stugan, att läsa böcker och att lösa korsord.

För oss barn var pappa förebild, i ord och handling. Ingen kunde som han svara på alla våra frågor om smått och stort i livet. Hans sällsynt ödmjuka intellekt kommer att leva kvar i vårt minne. Vi älskade hans glimt i ögat, hans humor, hans lugn och trygghet och så fort tillfälle getts har turerna gått till pappa och mamma i Jämtland och på Öland.

För oss och alla som känt och älskat Stig är saknaden nu oändligt stor när han efter ett hastigt sjukdomsförlopp lämnat oss bara 73 år ung.

Barnen Annika, Ulf och Karl-Oskar