Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stieg Larsson får pris för sin kamp mot kvinnovåld

Författaren Stieg Larsson har postumt fått ett spanskt pris för sina insatser mot kvinnovåldet.

– Det är omtumlande positivt att man sett att ”Millennium” inte bara är fiktion, säger hans sambo Eva Gabrielsson.

Annons

Stieg Larsson, som avled 2004, får priset av en organisation mot våld i hemmet och mot kvinnor. Det består av en litografi och delas ut på måndag med tal av bland andra landets justitie- och jämställdhetsministrar.

– Det är ståtligt att de uppmärksammar det som låg Stieg närmast om hjärtat men som han aldrig nästan arbetade offentligt med; diskrimineringen av kvinnor och kärleken till kvinnor, säger Eva Gabrielsson, som ska ta emot priset på måndag.

– Det enda han skrev om våld mot kvinnor var i en antologi, ”Debatten om hedersmord”. Resten blev ett megaverk som heter ”Millennium”. Jag tycker att det är snyggt att ”Millennium” lyckades med det som var meningen, nämligen att synliggöra saker som kvinnofrågor och journalistik. Det har man nu uppmärksammat i Spanien.

I Sverige har debatten kring trilogin mest handlat om försäljningssiffror och filmlansering, inte de teman som böckerna tar upp. Det är, säger Eva Gabrielsson, skillnad på kontinenten.

– I förra veckan blev jag intervjuad av italienska tv-bolaget RAI om ”Millennium” och våldet mot kvinnor. I Spanien har böckerna fött en debatt om vad medierna är till för, samhällsjournalistik eller annonsförsäljning. Varför det inte hänt i Sverige har jag ingen aning om, jag kan bara gissa.

I kväll är det premiär för film två i trilogin, ”Flickan som lekte med elden”. Eva Gabrielsson såg inte film ett, ”Män som hatar kvinnor”.

– Men jag ska se tvåan och trean. Jag har hört att Noomi Rapace gör storverk och att Lena Endre inte blivit bortklippt den här gången. Jag tror att det blir bättre med Daniel Alfredson som regissör, han har nog en annan förståelse för att man måste väga in hela Millenniumredaktionen i berättelsen.

Mer läsning

Annons