Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stereotyper i tvättkorgen

/

Annons

Tycker du att den internationella kvinnodagen är lite omodern? Måste dessa manshatande feminister hålla på och gorma fortfarande? Är inte Sverige redan världens mest fantastiska och jämställda land?

Nej, vi har faktiskt tappat förstaplatsen i World Economic Forums årliga jämställdhetsundersökning. Efter att toppat deras Gender Gap Index i två år så blev vi omkörda av både Norge och Finland. Listan består av frågor inom många olika områden, och när det gäller till exempel lika löner för lika arbete ligger vi riktigt risigt till. Där innehar Sverige en föga hedrande trettiofemte plats, och vi halkar stadigt nedåt.

Tycker du att det bara är tjafs? Är det varje enskild kvinnas ansvar att lära sig löneförhandla och kanske satsa på ett bättre betalt jobb istället för att gnälla? Fel, fel, fel. Ojämställdheten är ett strukturellt problem.

Ta en sväng igenom en affär som säljer barnkläder. Killkläder, det är snickarbrallor i jeanstyg, klara färger med fartiga tryck och tvättbart i sextio grader. Tjejkläder är prinsessklänningar i polyester, gulliga tryck på ulliga djur och blekrosa fluff som nätt och jämt klarar maskintvätt.

Killar ska leka vilda lekar och rasa av sig. Tjejer ska vara fina, försiktiga och inte fläcka ner sig. Diskussioner om löneskillnader och ojämnt uttag av föräldraförsäkringen känns nästan meningslösa när vi redan på BB lär flickor och pojkar olika sätt att klä sig och bete sig. Den som avviker straffas obönhörligen.

Jaha, lille vän, du gillar att ha halsband och leka med dockor? Skitar inte ner dig. Vill klä dig i rosa. Så... roligt? (Tänk om han blir bög!) Den tjej som beter sig som en kille i klassrummet betraktas som ett problem, medan hennes killkompisar bara uppfyller våra förväntningar på normal stökighet. Pojkstreck räknar vi med, men jag har aldrig hört talas om flickstreck.

Nu ska vi ha jämställdhetsdag på skolan. Då ska tjejerna lära sig feministiskt självförsvar. Tjejerna ska stärkas. Och genast skjuts den goda ambitionen ner med fullt rimliga argument av skolans killar. Vad ska vi göra då? Är det inte mest unga män som får stryk på stan? Jo, faktiskt. Och det är inte schysst att reducera killarna till något som man måste försvara sig emot. Betraktar vi dem som känslomässigt handikappade våldsverkare så är det ju inte konstigt om de blir just det.

Såhär är det: tjejer ska inte lära sig att höja rösten och slåss tillbaka. Det är tillräckligt många som skriker. Alla måste lära sig att lyssna istället. Alla måste lära sig alternativ till att slåss. Och så länge till exempel de stora klädkedjorna fortsätter att cementera könsrollerna så måste alla lära sig att genomskåda myten om vårt jämställda samhälle.

Du som är förälder behöver en kurs. Du som säljer barnkläder behöver en kurs. Är du kommunalråd och säger att du aldrig reflekterat över att du omges av enbart manliga chefer, då behöver du verkligen en kurs.

Pelle, Lennart, Bengt och ni andra med paketet på utsidan, ni måste förstå att ni är lika stora förlorare i genusspelet som kvinnorna är. Stereotypa könsroller är lika mycket tvångströja för er, även om ni råkar tjäna mer pengar och slipper fundera över tvätten därhemma.

GSverige – världens mest fantas-tiska och jämställda land?

Mer läsning

Annons