Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stephen Jerand om de extra pengarna till polisen: "Det räcker inte"

Stephen Jerand, avgående chef för polisområde Jämtland, tror inte att de medel som regeringen föreslog i dag är tillräckliga för att lösa den djupa kris som myndigheten befinner sig i.

På måndagsförmiddagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) samt inrikesminister Anders Ygeman (S) förslag till nytt budgetanslag för polisen om dryga två miljarder kronor. Anslaget ska börja redan nästa år med ett tillskott på 100 miljoner kronor till polisen och 80 miljoner kronor till säkerhetspolisen för att sedan successivt höjas under en fyraårsperiod. Men enligt Jämtlands avgående polischef Stephen Jerand behövs fler åtgärder.

– Viljan är väl god men jag tror inte att det räcker, säger han.

LÄS OCKSÅ: Polisprofessorns svidande kritik: "Fakta spelar ingen roll"

Anledningen till detta är att han skulle vilja se fler "parallella åtgärder". Det är inte tillräckligt att bara skjuta till pengar utan man måste se över verksamheten mer generellt. En stärkt ekonomi för polismyndigheten skulle kunna underlätta på lång sikt, men enligt Stephen Jerand behövs mer kortsiktiga åtgärder också. Helst skulle han vilja att man drar i handbromsen gällande polisens omorganisation och att man lägger mer krut på faktiska insatser ute i landet.

– Man måste titta sig omkring och se vad polisen har för uppgifter och vad vi kan göra, säger han.

Man behöver också se till att hålla kvar de poliser som arbetar just nu och som har erfarenhet. Att bara skjuta till pengar för nyrekryteringar är inte tillräckligt, då det tar tid för nya poliser att nå upp till samma grad av erfarenhet som de som jobbat i flera år.

LÄS OCKSÅ: Trots problemen och kritiken – högste polischefen är nöjd med omorganisationen och nya ledningscentralen

Vidare menar Stephen Jerand att det är svårt att veta var pengarna från nya anslag kommer att landa. I varje polisområde finns det behov av extra resurser så hur mycket som kan tänkas hamna på den nordliga regionen samt i Jämtland är omöjligt att säga i dagsläget. Det är något som rikspolischefen Dan Eliasson kommer att få ta ställning till, säger Jerand.

Nyligen presenterade Aftonbladet uppgifter från en kommande rapport av Statskontoret angående polisens omorganisation. Enligt tidningen står där att arbetet med reformen inte genomförts på rätt sätt och att man bland annat inte gjort någon riskanalys innan man satte igång.

– Stämmer det så är det makalöst, säger Stephen Jerand.

Det är denna rapport som kommer att ligga till grund för mycket av det fortsatta arbetet, tror han, och att det är den man kommer att behöva luta sig mot i framtiden.

– Jag är verkligen spänd på att se den, säger Stephen Jerand.

Resultatet av Statskontorets rapport förväntas presenteras någon gång i oktober.

----

Läs mer:

Polisomorganisationen får hård kritik i regeringsrapport – 100 medarbetare utan arbetsuppgifter

Därför slutar Stephen Jerand

Asylsökande besköts - polisen valde att inte rycka ut

Polis i länet: "Det är minerad mark att ifrågasätta omorganisationen"