Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stensdalsstugan byggs upp igen efter branden

Dagen efter den förödande branden i Stensdalsstugornas huvudbyggnad har Svenska turistföreningen börjat diskutera återuppbyggnad. Samtidigt har en polisanmälan upprättats mot turisten som ska ha orsakat branden.

Det är Järpenpolisen som har upprättat anmälan mot turisten, som misstänks för allmänfarlig vårdslöshet. I förhör med polisen framkom att han packat ner ett spritkök i sin ryggsäck utan att försäkra sig om att det var ordentligt släckt. Han ställde ryggsäcken mot stugans yttervägg där den tog eld. Elden spred sig till byggnaden, som nu är totalförstörd.

Räddningstjänsten stannade kvar på brandplatsen hela natten men kunde inte rädda stugan.

För Svenska turistföreningen är förlusten av Stensdalsstugan ytterst kännbar. Mattias Grapenfelt, chef för STF:s mittsvenska region, säger att första fokus är att rädda den närmaste tiden och flytta den inplanerade stugvärdsutbildningen om tre veckor till Storulvån.

– Sedan gäller det att med den 12-bäddare som finns kvar i Stensdalen kunna erbjuda våra gäster en så fin produkt som möjligt under sommarens sanering, fortsätter Grapenfelt.

Planeringsmöten för en återbyggnad ska också börja hållas så fort som möjligt, så att STF vet vilken sorts stuga man ska ha när man bygger nytt. Grapenfelt påpekar att Stensdalsstugorna är en mycket populär station, inte minst bland lokalbefolkningen, eftersom den ligger så nära.

– Det är en viktig startpunkt för fjällturen. Intentionen är att Stensdalen ska fortsatt vara en port in mot Gåsen och vidare ut mot Helags och Storulvån, säger Mattias Grapenfelt.